Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stop přistěhovalcům? Rakušané zvolili lidoveckého Kurze, čeká se na milion hlasů

Autor: ČTK, var - 
15. října 2017
21:45

V rakouských parlamentních volbách dnes zvítězila lidová strana (ÖVP), která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta.

Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Do Národní rady se ještě dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů.

Sčítají se korespondenční hlasy

Konečnými výsledky ale ještě mohou zamíchat korespondenční hlasy, které budou sečteny až příští týden. Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek. Korespondenčních hlasů bude téměř  milion.

Vítěz voleb Kurz řekl, že přijímá s pokorou zodpovědnost. Jednatřicetiletý Kurz, který by se mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě, v reakci na výsledek voleb řekl, že nastal čas na změnu. „Dnes na nás voličky a voliči vložili velkou zodpovědnost. Já tuto zodpovědnost s velkou pokorou přijímám,“ ujistil.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen už oznámil, že pokud se potvrdí odhady výsledků voleb, pověří předsedu lidovců Kurze sestavením vlády. Tu by mohla tvořit podle analytiků koalice lidovců a Svobodných. Podle předsedy FPÖ Heinze Christiana Stracheho je ale stále možné, že bude v Rakousku dál vládnout velká koalice jako doposud.

Gratulace z Česka

Dosavadnímu rakouskému ministrovi zahraničí Kurzovi již pogratuloval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Věří v pokračování výborných vztahů.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek napsal, že gratuluje sesterské lidové straně a Kurzovi k vítězství a přeje jim úspěšné jednání o koalici. „Doufám, že na našem příštím setkání už bude kancléřem,“ uvedl.

„Rakouští voliči jednoznačně podpořili tři tradiční strany, které rakouskou politiku spoluurčují už více než padesát let,“ komentoval dění v sousedním Rakousku na sociálních sítích šéf ODS Petr Fiala.

Předběžný konečný výsledek bez započítání korespondenčních hlasů by rakouské ministerstvo vnitra mohlo oznámit už kolem 19:30.

Důchodce se pokusil zapálit volební místnost

Zřejmě duševně labilní sedmasedmdesátiletý muž se v neděli v městečku Hartberg na jihu Rakouska patrně pokusil podpálit volební místnost. Na místě stačil kolem 11:30 SELČ vyprázdnit kanistr s benzinem a hrozil členům volební komise kapesním nožem. Kolemjdoucí mu však zabránili v zažehnutí místa, uvedla na svých stránkách štýrská zemská policie.

Podezřelého důchodce po incidentu odvedla policie a povolala lékaře, aby ho vyšetřil. Má zjistit, zda je muž příčetný, řekl jeden z policistů agentuře APA. Motivem počínání místního občana mohla být nespokojenost s politickou situací, domnívá se policie.

Lídři odvolili 

Ve volbách v neděli odpoledne již odvolili všichni straničtí volební lídři, včetně kancléře a šéfa sociální demokracie (SPÖ) Christiana Kerna a favorita voleb, předsedy lidovců (ÖVP) a ministra zahraničí Sebastiana Kurze a předáka národovecké Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho.

Ve Vídni vhodil do urny svůj hlasovací lístek i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Doufám, že volební účast bude velmi vysoká,“ řekl při té příležitosti.

Kurz odvolil v atmosféře hodné rockové hvězdy, když se musel prodrat davy novinářů. Původně se měl u volební urny ve vídeňské části Meidling objevit už kolem 09:30 SELČ, mezi prvními ze stranických lídrů. Nakonec ale příchod odložil o dvě a půl hodiny. Kurz jen krátce pohovořil s novináři, ale těch bylo tolik, že kolem tohoto miláčka médií vznikla tlačenice. Politik, doprovázený svou partnerkou Susanne Thierovou, proto rychle odešel. Stačil ale vyzvat občany k účasti na volbách. Bez jejich hlasů prý nebude možné v Rakousku uskutečnit opravdové změny.

Pro zahraniční média je právě Kurz největším magnetem rakouských voleb. Před „Kurzovou“ volební místností čekaly více než dvě stovky novinářů a televizních štábů z celého světa. Fenomén Kurz je přitahuje i z toho důvodu, že politik by se ve svých 31 letech mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě.

Kurz je také důvodem, proč - bez ohledu na výsledek voleb - s velkou pravděpodobností příští koalici už nesestaví sociální demokraté a lidovci. Právě nedělní předčasné volby se konají z Kurzovy iniciativy, který v květnu konstatoval, že další spolupráce v rámci velké koalice není možná. Pozorovatelé očekávají vznik koalice lidovců a pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, který volil později odpoledne také ve Vídni.

Strache přišel ve vídeňské čtvrti Landstrasse k volbám v doprovodu své matky. Doufal prý v „dobrý výsledek“. Změna je podle něj možná jen s FPÖ. Jeho příchod však poznamenal také incident, při němž jakýsi muž směrem k šéfovi nacionalistů volal nacistický pozdrav „Heil Hitler, Heinzi-Christiane“. Příslušníci bezpečnostních složek ho okamžitě obklíčili.

Jako první z lídrů velkých politických stran však odevzdal svůj hlas Kern. Před novináři byl sice velmi skoupý na slovo, ale vyjádřil nezbytný optimismus. Kancléř, který přišel volit s manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou, dokonce prohlásil, že sociální demokraté v neděli chystají „delší oslavu“. Kromě toho řekl, že se dnes odpoledne chystá sledovat fotbalové utkání rakouské nejvyšší ligové soutěže mezi Austrií Vídeň a Sturmem Štýrský Hradec.

Kern také zveřejnil krátké video, v němž Rakušany vyzval k účasti ve volbách, protože podle něj se v neděli „rozhodne, jakým směrem se bude ubírat naše země“. Kancléř poznamenal, že chce světu ukázat otevřené, moderní a sociálně spravedlivé Rakousko a že je třeba zabránit případné koalici ÖVP a FPÖ. Tyto strany prý mají zcela odlišné představy.

Rozpad koalice lidovců a sociálních demokratů

Rakušané hlasovali po týdnech mimořádně intenzivní předvolební kampaně, jejíž součástí bylo mimo jiné na 50 televizních duelů a debat. Volby se konají přibližně pět měsíců poté, co Kurz jako nový šéf lidovců ohlásil rozpad stávající velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Christiana Kerna a lidovců.

Pro skandály zmítané sociální demokraty se volební preference v posledních týdnech nevyvíjely nejlépe. Hrozí jim propad až na třetí místo a druhou nejsilnější parlamentní stranou se může stát protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Mnozí pozorovatelé očekávají, že Kurzovi lidovci ji v případě svého vítězství přizvou k vládní spolupráci. ÖVP a FPÖ spojuje mimo jiné snaha o omezení migrace a štědrosti rakouského sociálního systému, například právě pro nově příchozí.

Zhruba 6,4 milionu oprávněných voličů letos vybíralo z rekordních 16 politických stran a hnutí, z nichž jen šest má reálnou šanci překonat čtyřprocentní klauzuli pro vstup do nyní 183členné Národní rady. Kromě trojice velkých stran to byli ještě Zelení - Zelená alternativa, liberální Nové Rakousko a Liberální fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštěpence od Zelených Petera Pilze. Kromě zaškrtnutí vybrané strany mohou Rakušané vyjádřit preferenčními hlasy podporu až třem konkrétním kandidátům z dané kandidátní listiny.

V různých rakouských obcích se volilo v různou dobu. Pouze v dolnorakouském městě Krems a korutanské obci Ebenthal občané hlasovali od 6:00 do 17:00 SELČ. Nedočkavci si mohli přivstat a volit už po 6:00 SELČ také v dolnorakouském Vídeňském Novém Městě a Euratsfeldu a také v salcburské obci Werfenweng.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Na 1493 volebních místech Vídně se hlasovalo od 7:00 do 17:00 SELČ. V nejzápadnější spolkové zemi Vorarlbersko se poslední volební místnosti zavřely tradičně už v 13:00 SELČ.

senil666 ( 16. října 2017 05:16 )

Rakousko se posune výrazně doprava teď. Jeho pozice bude podobná zemím V4. To je dobře. Zároveň bude proti další centralizaci v EU. Sen EU elit o superstátě dostal další trhlinu. Po slabém výsledku CDU a SPD v Německu teď vítězství pravice v Rakousku. Kurz už dokázal že není žádný vítač, například schválením integračního zákonu, takže mu celkem věřím. Uvidíme... http://www.epshark.cz/clanek/153/rakousko-integracni-zakon-byl-schvalen

prycsnima ( 15. října 2017 23:43 )

Rakousky slunicka maji po pi ci. A babochlab Merkelka se muze zes rat!

bullshit ( 15. října 2017 13:12 )

Máš smůlu, lůza raději zvolí mega gaunera, bývalého člena KSČ a STB.

agfor ( 15. října 2017 12:19 )

Vol si koho chceš, ale kdyby volby mohly něco změnit, tak vládnoucí sebranka zruší. Nynějších darmožroutů se zbavíme jen tak, že je postřílíme.

Nezadat ( 15. října 2017 10:48 )

Ti už tam mají tolik muslimáků,že už je pozdě.Kdo byl ve Vídni,tak ví o čem píši a ti ovlivňují volby velkou měrou.Buzerantský imám zavelí a je vymalováno.

Zobrazit celou diskusi