Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Internet zadarmo v MHD i parku: Veřejné „wifiny“ za miliardy zadotuje Brusel

Autor: bud - 
15. října 2017
06:31

Muzea, parky, knihovny, zastávky a další veřejná místa ve městech a obcích by už brzy mohla nabízet bezplatný vysokorychlostní internet pro všechny. Zřízení těchto přípojných míst zaplatí Evropská unie, která na to vyčlenila více než 120 milionů euro (3,1 miliardy korun). Podle odhadů by v Česku mohlo vzniknout až 300 nových veřejných WiFi sítí.

Celkem 2,3 milionů korun bude stát internetové připojení v lanovce na rozhlednu Petřín. Pražský magistrát už tento projekt schválil a nová „wifina“ by měla být místním obyvatelům i turistům přístupná během několika málo měsíců.

Nakolik je tento projekt smysluplný a zda je cena za internet v lanovce a přilehlém parku odpovídající, je momentálně předmětem veřejné diskuse. Faktem ovšem zůstává, že kdyby Praha chvíli počkala, mohla by na tento internet získat peníze z Bruselu. Europoslanci i členské státy EU totiž právě schválili legislativu, podle které bude na zřizování rychlého internetu pro veřejnost vyčleněno více než 3,1 miliardy korun.

Brusel uhradí 100 procent nákladů

O peníze na vlastní hotspot budou moci žádat všechny veřejné instituce, které chtějí internet pro veřejnost zřídit. A projekt WiFi4EU jim proplatí 100 procent nákladů na vznik přípojného bodu. Stačí podat žádost přes internet a splnit podmínku, že žadatel bude hradit provoz alespoň po dobu tří let. Odhaduje se, že by z těchto peněz mělo být zřízeno asi 6000 hotspotů, takže platí, že čím dříve se žádost podá, tím větší je šance na úspěch. Do budoucna by se ale internetový fond mohl navýšit.

„Bude to velmi snadné. Institucím, které se zapojí do projektu, vydáme vouchery, a s těmito vouchery si nainstalují připojení,“ řekl k novince portugalský europoslanec Carlos Zorringo, který měl návrh na starosti. Podle něj je v zájmu EU zpřístupnit internet všem Evropanům bez ohledu na to, zda žijí ve velkoměstě, nebo zapadlé vesnici.

Bezplatný internet WiFi4EU by měl být dostupný všem. Bezplatný internet WiFi4EU by měl být dostupný všem. | Evropská komise

V Česku by podle odhadů expertů mohlo vzniknout až 300 nových WiFi připojení. „Odhadujeme, že v rámci první výzvy, která je plánována na přelomu roku 2017 a 2018, by mohlo získat podporu 30 až 40 žadatelů, spolu s výzvami v dalších letech by se pak tato podpora mohla dostat k 200 až 300 tuzemským subjektům. Každý z nich přitom může zřídit i více hotspotů,“ komentoval iniciativu pro Blesk.cz Jiří Průša ze sdružení NIC.CZ, které mimo jiné sdružuje tuzemské poskytovatele internetu.

Expert: Hrozí zmatky

Průša vnímá projekt pozitivně, obává se však zmatků kolem rozdělování dotací, které bude probíhat formou takzvaných voucherů. „Konkrétní podmínky rozdělování však zatím nejsou známy s tím, že bude třeba vyčkat nejen na schválení nařízení. Právě v této části máme nejvíce otázek, které mohou ovlivnit finální počet dotací,“ uvedl s tím, že města, obce i různé instituce mají o peníze na internet zájem. Sdružení jim proto chce s jejich získáním pomoct.

Z českého rozpočtu na „eurointernet“ poputuje 21,7 milionů korun. Vláda ale projektu od začátku nebyla příliš nakloněna a v rámci jednání se proti němu ohrazovala. „Poskytnutá podpora může narušit hospodářskou soutěž v některých lokalitách,“ stálo v dopise zaslaném do Bruselu s tím, že Česko pochybuje o praktické realizovatelnosti této iniciativy.

agfor ( 15. října 2017 12:12 )

Neboj, to bude jenom v Praze a tam je už teď té sebranky hodně. Na zbytek republiky vláda zvysoka se re.

prycsnima ( 15. října 2017 10:34 )

 Wifinu pro všechny přivandrovalce a parazity z Afriky a ásie.

rancer ( 15. října 2017 09:03 )

Takže začíná vymývání mozků ve velkém. Krajské listy hl. města Prahy 12.9.2017: Do ruda vytočený Sobotka ve sněmovně při interpelacích přiznal, že vláda platí cenzuru na sítích....

AliceNovakova3 ( 15. října 2017 08:11 )

Dnes má téměř každý internet, takže nikomu trn z paty nevytáhnou. To není do domácností, ale na veřejné prostory. Takže blbost vám zbytečně vyrašila.

Zobrazit celou diskusi