Vůči Pražanům je to neskutečná drzost! Přesně v 10 hodin taxikáři zahájí protestní pomalou jízdu na trase Lipská směrem na letiště, zpátky kolem hotelu Courtyard Marriott a nájezdem před Evropskou znovu na Lipskou.

„Je možné, že skončíme třeba za hodinu, ale je také možné, že tam budeme jezdit třeba osm hodin,“ řekl Blesku David Bednář ze sdružení taxikářů. Drožkářům prý nejde o to, aby s nimi někdo začal jednat. „Na to měli všichni kompetentní čas. Jde nám o to, aby se okamžitě postihovali ti, kdo provozují nelegální taxikářskou činnost,“ dodal Bednář.

Radikální řez

Řidiči taxíků žádají radikální řešení už během pondělí „Jakmile mi do auta třeba zavolá někdo z kolegů, že viděl, jak odpovědné orgány začínají zastavovat a pokutovat nelegální taxikáře, nebo jim dávat botičky, protest ukončíme,“ říká Bednář.

Blokáda i v úterý?

V opačném případě jsou ovšem drožkáři připraveni pokračovat neomezenou dobu. „Znamená to, že v pondělí budeme kroužit kolem letiště, dokud nebudeme unaveni, pak akci ukončíme a v úterý nastoupíme znovu,“ vyhrožují taxikáři.

PRIMÁTORKA: „Nenechám se vydírat!“

„Pokud se rozhodnou ve velkém počtu zablokovat dopravu, tak se jim to pravděpodobně podaří. Na druhou stranu věřím v profesionální a razantní zásah všech bezpečnostních složek, aby dopady na běžné lidi, kteří s tím nemají nic společného, byly co možná nejmenší.“ Krnáčová už dříve uvedla, že nenechá sebe ani město vydírat.

TAXIKÁŘI: Boj s Uberem

Drožkářům je proti mysli hlavně to, že za službu Uber jezdí řidiči bez taxikářské koncese, jejich auta nejsou evidovaná jako auta taxislužby a nemají taxametry. Jejich vozy nejsou často označené názvem provozovatele, nemají svítilnu ani nápis.

POLICIE: Tají opatření

O chystané akci taxikářů samozřejmě víme, připravujeme se na ni, ale v tuto chvíli nebudeme jakkoli komentovat případná opatření. Postup policie se bude odvíjet podle aktuální situace,“ sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

LETIŠTĚ: Ohrožení cestujících

Letiště Václava Havla trvá na tom, že taxikáři se snaží protestem poškodit jeho renomé nejen doma, ale především v zahraničí. „Spory mezi taxikáři a společností Uber bude příští čtvrtek řešit expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu. Dialog začal a nevidíme důvod, proč by měli taxikáři blokovat mezinárodní letiště a ohrožovat tak včasné odlety cestujících z celého světa,“ řekla mluvčí letiště Marika Janoušková.