Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polovina Čechů už nechodí do kina. Za rok si lidé koupili 15 milionů lístků

Do kina chodí už jen zhruba polovina Čechů.
Do kina chodí už jen zhruba polovina Čechů.  (Autor: Profimedia)
Autor: bud - 
19. srpna 2017
07:10

Více než polovina Čechů vůbec nechodí do kina, naproti tomu až 16 procent jich na film zajde nejméně čtyřikrát ročně. Ukazuje to rozsáhlé šetření Eurostatu, podle kterého Francouzi, Lucemburčané a Belgičané patří k nejnáruživějším návštěvníkům. Naproti tomu v Rumunsku nechodí do kina 80 procent populace.

Z evropského srovnání četnosti návštěv kin vycházejí Češi mírně podprůměrně, jsou na tom srovnatelně třeba s Němci nebo Španěly. Z průměru vyčnívají hlavně Chorvati, Rumuni, Bulhaři a Maďaři, kterých do kina pravidelně chodí jen necelá třetina.

Z podrobnějšího pohledu na Čechy, který přinesl nedávný průzkum TNS Aisa, vyplývá, že alespoň dvakrát za měsíc navštěvuje kino šest procent Čechů, jednou do měsíce pak devět procent. Naopak každodenní sledování filmů doma přiznává 22 procent dotázaných, téměř třetina lidí se doma dívá na filmy dvakrát až třikrát týdně.

Do kina častěji chodí muži, mladí lidé mezi 18 až 29 lety, vysokoškoláci a lidé z větších měst. Naopak domácí sledování filmů preferují ženy, lidé s nižším vzděláním a ekonomicky neaktivní, zejména důchodci.

Rekordní návštěvnost kin v Česku

Za první letošní půlrok Češi utratili v kinech 993 milionů korun, meziročně o devět procent víc. Celkem přišlo meziročně o sedm procent více diváků, konkrétně 7,5 milionu. Výrazný růst návštěvnosti byl zejména v dubnu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Loni navštívilo česká kina přes 15,6 milionu diváků, což byl nejlepší výsledek od roku 1993. České filmy se na celkové návštěvnosti podílely téměř 30 procenty.

Pokud jde o stahování filmů z internetu, loni tak pravidelně činili čtyři lidé z 10. Za posledních 10 let se tento počet více než zdvojnásobil. Přehrávání či stahování filmů z internetu je populární především mezi mladými lidmi a s narůstajícím věkem opadá. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Na Hradě mají dokonce i kino s popelníčky:

Video  Jiří Ovčáček představuje kinosál s popelníčky.  - Vera Renovica, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Nezadat ( 20. srpna 2017 09:14 )

Ani se nedivím,nechal jsem se jednou nalákat a v polovině jsem i přes drahé vstupné utekl.Sice malinko hůř slyším,ale ta hlasitost filmu co byla v kině jsem nesnesl a z bolestí hlavy jsem zmizel a nikdy více mě do kina nikdo nedostane.

ppadys13 ( 19. srpna 2017 17:40 )

A kdo by na ty americké fantasmagorie chodil?Je to k zblití.

snehulak ( 19. srpna 2017 07:39 )

Napadlo vás, při vašich Bleskových platech, že třetina Čechů na to nemá a ostatní chodí jako vy raději na párty?

Zobrazit celou diskusi