Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Každý třetí Čech umře zbytečně: Nejvíce zabíjí srdeční nemoci a rakovina

Autor: bud - 
27. června 2017
06:00

Každý rok zemře v Česku přibližně 50 tisíc lidí mladších 75 let. Zhruba třetině těchto úmrtí by se ale s ohledem na rozvoj zdravotní péče a technologií dalo zabránit. Nejčastěji jde o srdeční infarkt či mrtvici nebo třeba rakovinu prsu. Podobné je to také v ostatních státech EU, nejhůře je na tom Rumunsko, kde je takových úmrtí až 45 procent.

Až 560 tisíc Evropanů mladších 75 let umírá zbytečně. Existuje sice zdravotní péče, která by takovému úmrtí mohla zabránit, nicméně z různých důvodů se tak nestalo. Jedním z nich je třeba zanedbání prevence nebo nedodržování pokynů lékař.

Platí třeba pro rakovinu prsu, která zabije až 50 tisíc lidí. Kdyby lidé nezanedbávali prevenci, bylo by těchto úmrtí méně.

Vyplývá to s rozsáhlého šetření Eurostatu, který zkoumal situaci ve všech členských zemích EU. Podle něj by se dalo předejít až jednomu ze tří úmrtí. Nejhůře je na tom Rumunsko, Litva a Lotyšsko, kde je takových úmrtí více než 45 procent. Naopak nejméně je jich ve Francii (24 %), Dánsku (26,5 %) a Belgii (26,6 %). Česko se s 37,5 procenty drží mírně nad průměrem EU.

Podívejte se na přehlednou mapu:

Řadu nemocí umí dnešní zdravotnictví dobře léčit, přesto na ně umírají tisíce lidí. Nejčastěji jde o srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Největší zabijáci v Česku

V Česku podle čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky nejvíce lidí umírá na nemoci související s oběhovou soustavou, kam patří hlavně problémy se srdcem, cévami nebo žílami. Celkem šlo loni o bezmála 51 tisíc lidí, což je více než 40 procent všech úmrtí. Například infarkt myokardu zabil 4856 lidí, selhání srdce zabilo 3800 lidí a infarkt mozku nebo krvácení do něj ukončily přes pět tisíc životů. Přes 20 tisíc lidí umřelo na dlouhodobější onemocnění srdce.

Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na video:

Video Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! - Adriana Krátká
Video se připravuje ...

Nejrůznější rakovinné útvary zabily více než 27 tisíc lidí. Z toho 15 tisíc mužů a 12 tisíc žen. Obecně nejvíce lidé umírali na rakovinu plic, dále pak slinivky břišní a tlustého střeva. U žen pak často zabíjela rakovina prsu a u mužů pak třeba rakoviny žaludku. Mezi další zabijáky v Česku patří také nemoci spojené s dýcháním, umřelo na ně přes 7000 lidí.

Zobrazit celou diskusi