„Protože je Václavské náměstí široké a dlouhé, probíhaly zde promenády a průvody prakticky všeho,“ potvrdil pro Blesk.cz historik a architekt Petr Kučera. Roku 1918 se tady setkali lidé při vzniku Československa a osamostatnění od rakousko-uherské nadvlády.

„Za první republiky tu pak pochodovali sokolové a legionáři, na přelomu 20. a 30. let se tu za hospodářské krize konaly demonstrace proti politikům,“ uvedl k památným okamžikům Václavského náměstí Petr Kučera.

Temné období

Po zhruba dvaceti letech existence první republiky nastalo pro naši zemi chmurné období, které se do událostí na Václavském náměstí nevyhnutelně také promítlo. „Projelo tamtudy hned několik armád. Nejprve tam nacisté po obsazení udělali přehlídku, která se pak konala každý rok existence protektorátu. Tyto akce měly za úkol odstrašovat a demonstrovat německou moc. Na tomto náměstí také podrobení Češi přísahali věrnost Třetí říši,“ prozradil historik.

Příjezd německých okupačních vojsk do Prahy, březen 1939
Autor: ČTK

Za několik let už bylo všechno jinak. V květnu roku 1945 tu Pražané vítali sovětské tanky a o několik let později tu už na shromáždění přísahali věrnost Stalinovi. „Tanky se sem potom opět vrátily během okupace roku 1968. Od 60. let minulého století se tady také pořádaly tradiční prvomájové průvody,“ připomenul Kučera. O dalších 21 let později bylo Václavské náměstí dějištěm dosud posledního zlomového okamžiku naší historie, když padl komunistický režim.

„Dělo se tady opravdu všechno. Václavské náměstí je křižovatkou města, srdcem země, které bylo hledištěm i jevištěm všech krkolomných událostí 20. století,“ shrnul závěrem Petr Kučera.

Podívejte se na velký přehled toho zásadního z Václavského náměstí mezi roky 1918 až 1989:

Fotogalerie
45 fotografií

Na odkaz nacistické okupace se v Praze nezapomíná ani dnes. Odhalení pamětní desky obětem heydrichiády proběhlo také letos na jaře v Praze 2: