Mrazivou procházku po Václavském náměstí si nenechaly ujít tři desítky lidí. „O akci jsem se dozvěděla díky internetu. Informace využiju k tvorbě seminární práce,“ řekla studentka Kateřina. Zapisovala si vše téměř slovo od slova.

Průvodkyně Monika Koblihová vyprávěla o místě od nejstarší historie, kdy se náměstí říkalo Koňský trh a kdy se lidé mezi stánky brodili v blátě. „V době Rudolfa II. byla v horní části náměstí šibenice. A to až do 18. století… Nebyla pouze pro zločince, ale byl zde pověšen i Jan Jesenius,“ zmínila.

Naposledy na šibenici popravili řezníka a pekaře. Proč? „Za to, že měli předražené zboží,“ uvedlo průvodkyně a pobavila celou skupinu.

V metropoli bylo devět pivovarů

Mezi další zajímavosti patřilo například to, že Češi byli proslulí svým pivem už odnepaměti. „V osmnáctém století tady bylo dokonce devět pivovarů,“ pokračovala v zajímavostech o Václavském náměstí. Právě na jedno točené si sem mohli Pražané přijít po vydlážděném náměstí až v druhé polovině 18. století.

A jak se na Václavském náměstí ocitla socha svatého Václava? „Po tehdejších morech přišlo velké sucho, předzvěst hladomoru. A tak se nakonec sešli konšelé a společně se šli pomodlit k svatému Václavu za úrodu. A ono opravdu začalo pršet,“ řekla Koblihová. Konšelé tak jako díky nechali postavit sochu svatého Václava.

Ovšem ta původní je nyní na Vyšehradě. „Kromě sochy svatého Václava bylo na náměstí i několik kašen tryskajících vodu. A taky nechyběly několikařadé aleje stromů,“ mluvila o změnách rázu náměstí, které se začalo přezdívat Václavské až díky Karlu Havlíčku Borovskému roku 1847.

Fotogalerie
23 fotografií

Odposlechy v hotelu

Nejzajímavější pro návštěvníky bylo zjištění, že před pár stoletími tady lidé lyžovali. „Vůbec jsem netušila, že tady byla první sjezdovka. A potom mě ještě zaujala informace o tom, že pod hotelem na náměstí byl třípodlažní protiatomový kryt,“ těšila se z nových informací návštěvnice Marie.

Kryt návštěvníky zaujal zejména proto, že byl využíván k odposlechům. „V hotelu měli tři barvy pokojů podle toho, jak moc důležité bylo návštěvníky odposlouchávat. Zda nepřetržitě, s pauzami nebo prakticky vůbec. Štěnice byly i v kartáči na boty,“ prozradila průvodkyně Koblihová.

Pokud vás láká historie Prahy a máte chuť se dozvědět něco více, můžete se vydat na další vlastivědnou procházku pořádanou Prague City Tourism. Program na leden objevíte tady.

Fotogalerie
23 fotografií