„Nyní nás čeká soutěž o dodavatele stavby. Snad všechno půjde hladce a budeme moci začít stavět ještě tento rok,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09). Multifunkční sál nabízí pět set míst k sezení a jeho součástí je i funkční historické křídové promítací plátno z roku 1923. Budova je třípatrová a část tvoří také zastřešená dvorana.

Podle odhadů by přestavba měla trvat jeden rok a stát třicet milionů korun. Praha 10 budovu do nedávna pronajímala soukromé společnosti, která však nedotáhla slibovanou renovaci do konce, proto ani nikdy nedošlo na kolaudaci. Dělníky tak určitě čeká dodělat vzduchotechniku ve dvoraně a spousta drobných úprav.

„Rozhodně se hrozně těším, až se budova zase otevře. Myslím si, že Praha 10 konečně investuje peníze tam, kde je to potřeba a kde to lidé ocení,“ prohlásil jeden z místních obyvatel. 

Historie kina Vzlet

Produkční dům Vzlet byl postaven jako sokolské kino v roce 1921 ve stylu art deco. Provoz kina v roce 1932 vydělal na stavbu nové budovy Škola Vršovice. Po roce 1948 byl objekt vyvlastněn. Kino zde fungovalo do poloviny 70. let 20. století, později zde byly sklady filmového archivu.

Po převratu v roce 1989 se budova dostala do majetku hlavního města Prahy, které ji dne 31. 1. 2002 ve zdevastovaném stavu svěřilo městské části Praha 10. V roce 2007 byla budova pronajata architektovi a scénografovi Michaelu Klangovi, který se zavázal budovu rekonstruovat na kulturní centrum. Výměnou dostal patnáctiletý nájem zdarma. Nakonec ale od smlouvy odstoupil a budova opět spadla do rukou městské části.

Kino Vzlet se nachází na nároží Holandské a Norské ulice u Heroldových sadů v Praze 10. 

Galerie: Podívejte se, jak nyní vypadá budova kina Vzlet v Praze 10. 

Fotogalerie
10 fotografií

VIDEO: Pražané ze Strašnic si vymalovali podchod. Děti se tu už nebojí.