Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rozpad švédské vlády kvůli Čechům? Dostali omylem přístup do tajných databází

Autor: pet, ČTK - 
26. července 2017
12:45

Švédská opozice plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře třem ministrům v souvislosti s bezpečnostním pochybením, kvůli kterému čeští pracovníci technologické společnosti IBM získali přístup ke dvěma tajným policejním databázím ve Švédsku. Informoval o tom dnes server The Local.

Vůdci čtyř opozičních stran sdružených v koalici zvané Aliance na dnešní tiskové konferenci sdělili, že vyvolají hlasování o nedůvěře ministrům obrany Peteru Hultqvistovi, ministru vnitra Andersi Ygemanovi a ministryni infrastruktury Anně Johanssonové.

Několik ministrů zanedbalo své povinnosti. Za to musejí nést následky,“ řekla vůdkyně Strany středu Annie Lööfová.

Podle agentury Reuters by opozice mohla s hlasováním o nedůvěře uspět; sociální demokraté a Strana zelených, kteří tvoří menšinovou vládu, mají v 349členném parlamentu jen 138 poslanců. Aliance má celkem 140 zákonodárců a dalších 47 poslanců mají nacionalističtí Švédští demokraté, kteří již uvedli, že iniciativu Aliance podpoří.

Skandál je z roku 2015, na veřejnost se ale dostal až teď. V úterý ministři vypovídali před parlamentními výbory, kde především vysvětlovali, kdy se o bezpečnostním pochybení švédské dopravní správy Transportstyrelsen dozvěděli a proč informace nebyly zveřejněny dřív.

Minulý týden média zveřejnila informace, podle kterých si švédská dopravní správa Transportstyrelsen v roce 2015 objednala u IBM údržbu počítačových sítí. Při předávce systémů ale švédský úřad nedodržel bezpečnostní postupy, takže trojice českých techniků IBM měla i bez příslušné bezpečnostní prověrky možnost přístupu ke všem uloženým datům dopravní správy včetně tajných databází.

Jedna z databází shromažďovala kriminální záznamy, druhou tvořil seznam podezřelých, kteří v mnoha případech ještě nevěděli, že jsou předmětem vyšetřování. Známky toho, že by se tajné informace dostaly mimo okruh těch, kteří k nim měli přístup, zatím zjištěny nebyly.

Bezpečnostní experti nyní takové selhání kritizují a tvrdí, že díky přístupu do databází technici mohli, pokud by chtěli, veškerá data libovolně měnit či mazat. Poukazují také na to, že zájem o uložené údaje by mohl mít organizovaný zločin a také cizí státy.

VIDEO: Teroristický útok ve Švédsku

Otevřená brána i pro Srbsko

Vedle Čechů získali přístup do citlivých částí švédských sítí i srbští počítačoví správci. Ti mohli přes zabezpečenou švédskou vládní síť sledovat komunikaci mezi dopravní správou a 34 dalšími švédskými vládními agenturami.

Ministr obrany Hultqvist v úterý v parlamentu řekl, že v březnu 2016 dostal informaci, že švédská tajná policie Säpo vyšetřuje počínání dopravní správy Transportstyrelsen. O podezření vůči dopravní správě věděl údajně již počátkem roku 2016 i ministr vnitra Ygeman. Ministryně infrastruktury Johanssonová a premiér Stefan Löfven ale byli o kauze informováni až letos v lednu.

Peter Hultqvist je zodpovědný za obranu, a přestože stejně jako Anders Ygeman měl informaci o bezpečnostním pochybení a jeho velké závažnosti již v roce 2016, nesdělil to Riksdagu (parlamentu), odpovědným ministrům ani premiérovi,“ řekla na dnešní tiskové konferenci opozice vůdkyně křesťanských demokratů Ebba Buschová Thorová.

Anna Johanssonová je zodpovědná za dopravní správu, ale přesto neměla kontrolu nad aktivitami, které dopravní správa prováděla. Ta při nich porušila zákon a vystavila Švédsko a Švédy bezpečnostním rizikům“ dodala její kolegyně z Aliance Lööfová.

Ygeman prohlásil, že o problémech s Transportstyrelsen informoval v roce 2016 ministerstvo pro podnikání a inovace (tehdejší ministerstvo infrastruktury). Johanssonová nicméně uvedla, že její zástupkyně jí tuto informaci nepředala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi