Tvrz tu stojí od 13. století. „Vybudoval ji ve zdejších mokřadech křižovnický řád,“ popsal v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy vedoucí Chodovské tvrze Jiří Sobek.

V průběhu let byla několikrát poničena. Významným milníkem je konec 17. století, kdy ji koupili benediktíni, kteří ji poté opravili. „Byla to barokní rekonstrukce a tu podobu, kterou jí oni vtiskli na přelomu 17. a 18. století, vidíme více méně dodnes, samozřejmě s určitými zásahy z 19. a 20. století,“ vypráví vedoucí.

Úplně nejstarší dochovaný prvek můžeme spatřit nad dveřmi. A to gotický portál, který dlouhá léta sloužil jako jediný vstup do tvrze. K němu původně vedl padací most, ten nahradil klasický dřevěný mostek.

Tvrz byla původně vodní. Vodní příkop tu sice je, ale kde je voda? „Ta byla svedena do podzemí a zčásti zmizela v 70. letech, kdy se budovalo sídliště Jižní Město. Stejně tak už neuvidíme hospodářský dvorec. Ten se rozkládal v bezprostřední blízkosti Chodovské tvrze a ustoupil komunikaci spojující Spořilov a dálnici D1,“ dodal Sobek.

Tvrz má celý rok bohatý kulturní program. Konají se tu výstavy, pálí čarodějnice, chodí dušičkové pochody. Zlatým hřebem bývá festival Tóny Chodovské tvrze, jehož zakladatelem je houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Oblíbená je tvrz také mezi svatebčany.

Na to, jak tvrz zvenčí i vevnitř vypadá, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i Lenku (26), která se stala první ženou-popelářkou:

Video
Video se připravuje ...

Chlapi šílí: Praha má první ženu-popelářku! A mezi paneláky stojí středověká tvrz. Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!