Mřížka se nachází na zábradlí v místech, kde sv. Jana Nepomuckého hodili do Vltavy poté, co neprozradil zpovědní tajemství.

„Na zábradlí je navíc pětiramenný kříž s pěti hvězdami. S tímto místem se spojuje, že když si lidé sáhnou, splní se jejich přání. Ovšem aby to platilo, musíte si sáhnout správně,“ popsal pro speciální díl pořadu Selfie z Prahy Roman Kotrč ze Sdružení výtvarníků Karlova mostu.

Většina lidí sahá špatně. Nemohou se tedy divit, když se jim jejich tužby nesplní.

Každý prst levé ruky se musí dotknout hvězdy na bronzovém kříži, který je vsazen do kamenného zábradlí. Pravá ruka se dotkne ležícího Nepomuka na reliéfu na mřížce. A pravá noha se musí dotknout malého mosazného geodetického bodu, který je umístěn v dlažbě Karlova mostu. V té chvíli je prý přání nejsilnější a musíme věřit tomu, že se splní,“ popsal Kotrč.

Zámky lásky na symbolu utrpení

Mřížku si ale nevytipovali jen lidé, kteří si chtějí nechat splnit přání. Ve velkém k ní míří také zamilovaní, kteří na ni věší tak zvané zámečky lásky.

„Já proti zámkům zamilovaných vůbec nic nemám, akorát mi jde o vhodnost věšení zámků zrovna na místo, kde byl údajně svržen náš nejslavnější svatý. Ta mřížka symbolizuje spíš něco jiného než zamilovanost, tam je spíš to utrpení, takže je to výrazně nevhodná záležitost to sem věšet. Beru to jako takový plevel,“ rozčiluje se Roman Kotrč.

Každý týden sem proto přijde ještě s jedním mužem a kárkou. V ní si vezou rozbrusku i pákové nůžky.

„Přibývají desítky zámků týdně. Jsou okamžiky, kdy odstraňováním strávíme i dvě hodiny. Někdy je těch zamilovaných prostě mnoho,“ dodává Kotrč.

Zámky pak vezou do sběrných surovin. Za utržené peníze nakupují řezací kotouče do rozbrusky či nové pákové nůžky.

Jak správně sahat, aby se vám splnilo přání? Proč se uvádí špatné datum začátku stavby Karlova mostu? Jak to vypadá uvnitř pilíře? Proč už po mostě nejezdí tramvaje? Jak levné nájmy mají obchodníci? Nejen to uvidíte ve speciálním díle Selfie z Prahy o Karlově mostě:

Video
Video se připravuje ...

Speciál o Karlově mostě: Jak vypadá uvnitř? Proč ho stavěli z mléka? A proč neplní přání? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!