„O neoprávněnou exekuci se jedná ve chvíli, kdy exekutor vede exekuční řízení proti osobě, která není dlužníkem,“ vysvětluje právnička Pospíšilová. Neoprávněné exekuci se samozřejmě můžete bránit.

● Nahlédněte u exekutora do spisu, který náleží k řízení, ve kterém byla exekuce nařízená. Tím si ověříte, jestli se nemýlíte a exekuce je skutečně neoprávněná.

● Podejte návrh na zastavení exekuce, a to ve lhůtě 30 dnů od doručení vyrozumění od exekutora.

● Návrh podejte soudnímu exekutorovi, který může exekuci zastavit.

Častěji než s neoprávněnou exekucí se ale můžete setkat s tím, že exekutor zabaví vaše věci namísto dlužníkových.

VIDEO: Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?

Video
Video se připravuje ...

Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala? Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík

Jak postupovat:

● Při zabavování věcí musí exekutor udělat jejich soupis. Pokud je mezi zabavenými věcmi váš majetek, můžete jako majitelé podat u exekutora návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Návrh ale musíte podat nejpozději do 30 dnů od chvíle, kdy jste se o zabavení dozvěděli.

● Jestliže soudní exekutor včas podanému návrhu nevyhoví, můžete do 30 dnů od doručení jeho rozhodnutí podat žalobu na vyloučení věci ze soupisu u exekučního soudu.

„Jedná se o takzvanou excindační žalobu. V žalobě je třeba uvést, který majetek má být z exekuce vyloučen a kterého exekučního řízení se žaloba týká,“ popisuje právnička Pospíšilová. Dokud soud o žalobě nerozhodne, nesmí exekutor sepsanou věc prodat. Počítejte ale s tím, že vždy budete muset doložit své vlastnictví.

Minislovníček:

V moderním světě práva už se slovy jako půjčka nebo dlužník nevystačíte. Změnil se občanský zákon i slovník. Místo věřitele, který dlužníkovi poskytoval půjčku, dnes zapůjčitel poskytuje vydlužiteli zápůjčku.

● Zápůjčka (dříve půjčka) – zapůjčená věc, kterou zapůjčitel poskytuje vydržiteli, aby ji využil a po čase vrátil. Nemusí jít jen o peníze, ale třeba o ovoce nebo uhlí.

● Zapůjčitel (dříve věřitel) – ten, který předmět zápůjčky přenechá vydlužiteli.

● Vydlužitel (dříve dlužník) – ten, který zápůjčku bude užívat a následně vracet zapůjčiteli.

 

Fotogalerie
8 fotografií