Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jen co vyšla z děcáku, naběhl na Zdeňku exekutor. Za dluhy mohli přitom rodiče

Autor: pet - 
6. července 2017
15:20

Jen co Zdeňka opustila dětský domov, „skočil“ na ni exekutor. Vymáhal po ní peníze za nezaplacené jízdné. To si ale jako malá nemohla kupovat, protože jí rodiče na jízdenky nedali finance. Podobným dětem nově svitla naděje. Alespoň na Plzeňsku. Advokátka Alena Vlachová uzavřela s tamním dopravním podnikem dohodu, že při takových případech exekuce odvolá. Informovaly o tom na svém webu lidovky.cz.

Advokátka Alena Vlachová bojuje už několik let u plzeňských soudů za děti z dětských domovů. Ty si totiž mnohdy z dospívání přináší dluh. Nezřídka se stane, že mají před odebráním z rodin problémy s revizory, protože jim cestu do školy jejich matka ani otec nezaplatí. 

Jedním z těchto dětí je i Zdeňka, kterou při opuštění dětského domova v 18 letech překvapil exekutor s účtem 80 tisíc korun. Odvolala se proto k soudu. K jejímu štěstí se případu ujala právě Vlachová, která ho dohnala až k Ústavnímu soudu. Díky tomu se jí ppodařilo uzavřít s plzeňským dopravním podnikem dohodu.

„V případě, že je na děti uvalena exekuce a my o tom dostaneme informaci od zástupců dětského domova, podáme návrh na zastavení exekuce,“ popsala princip LN Kateřina Fránová, tisková mluvčí plzeňského dopravního podniku.

VIDEO: Ředitelka týrala děti z dětského domova

Video  Ředitelka týrala děti z domova!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Chyba je u okresních soudů

Právnička se však nezaměřuje jen na děti na Plzeňsku. Založila projekt Děti bez dluhů, který pomáhá napříč republikou. Projekt jí tak pomohl oddlužit již více než 40 lidí. „Otevřených případů máme nyní víc než dvacet a další stále přibývají,“ řekla advokátka.

Chyba podle ní je na straně okresních soudů, které v celé věci rozhodovaly. „Stejný soud, který rozhodoval o umístění dětí do dětského domova kvůli tomu, že se o ně rodiče nestarali, obesílal stejné rodiče, aby dítě před soudem zastupovali,“ popsala právnička.

Brno je dobrý příklad

Dětské domovy dávají už dětem průkazky na MHD automaticky. I tak se občas objeví určité komplikace. Některé děti z dětských domovů z menších obcí totiž jezdí na víkendy ke svým rodičům do Plzně. Opět ovšem načerno, protože lístek jim nikdo neplatí. Advokátka Vlachová tak doufá, že i k těmto dětem bude vedení dopravního podniku vstřícné.

Fungující praxi mají už léta v Brně. Tam dopravní podnik nepodává žalobu k soudu, ale předává seznam „odchycených“ dětí přímo sociálním pracovníkům. Ti následně vedou komunikaci s rodiči, které o pokutách informují. „Motivací spolupráce Magistrátu města Brna a Dopravního podniku města Brna je především zájem dítěte,“ řekl Filip Poňuchálek, mluvčí brněnského magistrátu LN.

ines ( 3. prosince 2017 06:47 )

Deti do 15 let muzou kradnout , vrazdit a nic se jim nestane , protoze jsou nezletile a v mnohych jinych pripadech jsou za ne rodice nezletilych deti zodpovedni .rozumim tomu tak,ze dle statu zodpovedni jsou nezletile deti pouze za sve cerne jizdy? .co vim rodic je zakonny zastupce a pokud dite neco provede musi se to resit s rodici a pokutu zadat po rodicich a pokud dopravce takhle neudelal je to chyba dopravce .

syrucek ( 6. července 2017 19:37 )

kterej bastard strčí své děcko do děcáku a má ještě žaludek na to, aby za ním jezdilo na víkend, aniž by mu aspoň přispěl na cestu

Samo ( 6. července 2017 18:40 )

Od té doby co vlastní OLMU Olomouc.

Samo ( 6. července 2017 18:20 )

Byl bys rád, kdyby jsi mohl pracovat německé montovně v Mladé Boleslavi za 40 tisíc. Tomu říkáš pár babek. Jinak s Babišem a jeho výrobky máš pravdu, stejně tak se sledováním občanů na každém kroku, ale když tě okradou pod kamerou, nikdo ti nepomůže, ani policajti.

lunatic ( 6. července 2017 17:18 )

Když rodiče do 18 inkasují přídavky,no tak by stát měl vybírat i za odpady-tedy,pokud děti vůbec odpady produkují

Zobrazit celou diskusi