Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Srážka s nosorožcem, rozjetá želva: I tahle zranění Čechů platí pojišťovny

  • Autor: ula - 
    16. 6. 2017
    05:55

    Vyrážíte na dovolenou? Rozhodně nepodceňujte problémy, které vás mohou potkat: kromě úpalu a zažívacích problémů zaznamenávají pojišťovny i řadu kuriózních nehod. Pozor byste si tam měli dávat na srážku s nosorožcem a na „zlomené“ srdce.

  • 1.Vřídlo v buši

    „Pro dovolenou jsou typické zdravotní potíže jako úžeh, úpal, spáleniny od sluníčka a zažívací problémy,“ řekla Eva Svobodová, tisková mluvčí z pojišťovny UNIQA, a dodala: „Jednou jsme řešili případ, kdy se u Elby potopila plachetnice a klienti ztratili všechny osobní doklady a telefony.“ 

     

    Hůře na tom byl klient v Thajsku, který v buši omylem vstoupil do bahenního vřídla.


    „Jsme nároční, milujeme moře a jídlo,“ říká šéf cestovky o Češích na dovolené:



  • 2.Rozjetá želva a zlomené srdce

    „Stále častěji se setkáváme s případy dětských úrazů vznikajících při využívání atrakcí v hotelových komplexech. Typickou situací je uklouznutí na mokrých dlaždicích u bazénů a následný pád, stejně jako pohmožděniny či zlomeniny z toboganů nebo prolézaček. Jen pro zajímavost uvádím, že mezi nejmladší dětské pacienty, kteří museli být v rámci cestovního pojištění v zahraničí ošetřeni, patří 20denní kojenec,“ řekla Blesk.cz mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

     

    Zvláštní kapitolou jsou asijské destinace, kde si turisté často půjčují motorky, na kterých jezdí jen v tričku, kraťasech a žabkách.


    „Náš nejdražší případ loňské dovolenkové sezony byl motorkář, který si po pádu ze stroje způsobil vážná zranění. Celkové náklady na převoz z Vietnamu do vhodného zdravotního zařízení v Thajsku, na zdravotní péči, hospitalizaci a repatriaci leteckým speciálem do České republiky se vyšplhaly na 4 miliony korun,“ uvedla Buriánková.

     

    Další klient, který spadl z motorky, uvedl, že při jízdě na řeckém pobřeží uklouzl na rozjeté želvě, dalšího nakopl na Kubě kůň do pozadí a kdosi uvedl v lékařské zprávě „broken heart syndrom“ – tedy syndrom zlomeného srdce.

    Želva byla poněkud rozjetá... Želva byla poněkud rozjetá... | Profimedia

     

  • 3.Vzteklá opice

    „Pojištěný byl při procházce po pláži v Thajsku napaden opicí, která mu způsobila poranění pokousáním na levé noze. Ošetření muselo proběhnout ve formě dvojí vakcinace proti vzteklině ve výši 2 200 Kč,“ řekla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

     

    Další pojištěný se v Polsku přiotrávil při sprchování zplodinami z karmy a lékařská pomoc vyšla na 14 600 Kč.

     

    Nejdražší klient stál pojišťovnu 4,5 milionu korun, když v USA utrpěl zlomeninu krční páteře vlnou z oceánu.

     

    Kvůli agresivní opici injekce proti vzteklině Kvůli agresivní opici injekce proti vzteklině | Profimedia

     

  • 4.Divoká jízda

    „Při divoké jízdě na toboganu nedala klientka pozor na světelnou signalizaci a nastoupila do atrakce v nedostatečné vzdálenosti za návštěvnicí aquaparku jedoucí před ní. Do té vzápětí narazila tak nešťastně, že jí způsobila zranění krční páteře, které si vyžádalo více než půlroční léčení spojené s pracovní neschopností a náhradou ušlé mzdy poškozené. Uhradili jsme celkové náklady převyšující 600 000 Kč,“ řekl Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

    Pozor na atrakce v aquaparcích (ilustrační foto). Pozor na atrakce v aquaparcích (ilustrační foto). | profimedia.cz

  • 5.Otlačené pohlavní orgány

    Podle údajů Slavia pojišťovny Češi tradičně řeší největší počet zdravotních komplikací v Chorvatsku. Ve většině případů turisty potkají lehké zdravotní nepříjemnosti, spojené s pobytem na slunci a s vodními radovánkami: záněty uší, odřeniny, tržné rány, spáleniny, kousnutí hmyzem nebo žahnutí medúzou.

     

    Druhým okruhem nejčastějších zdravotních potíží jsou střevní a zažívací potíže, se kterými se čeští turisté potýkají nejčastěji v Egyptě. Ve většině případů se cestovatelům podaří popasovat s „faraonovou pomstou“ po konzultaci s lékařem a následném nasazení vhodné léčby.

     

    „Z posledních kuriózních případů, které jsme v rámci cestovního pojištění registrovali, můžeme zmínit např. otlaky pohlavních orgánů z jízdy na kole, kdy plnění dosáhlo 60 000 Kč, nebo např. vykloubení kyčle při tanci s plněním 40 000 Kč,“ sdělila Nikola Kužílková z pojišťovny.

     

    Jaké nemoci nám hrozí na dovolené? Podívejte se na rozhovor:

     

     

  • 6.Srážka s nosorožcem

    „Nedávno byl například v Jižní Africe český turista na procházce v rezervaci sražen útočícím nosorožcem, který mu rozdrtil levé rameno,“ sdělila Jana Slavíková, vedoucí cestovního pojištění Allianz pojišťovny, a pokračuje: „Muže dopravili do nejbližší nemocnice, ale vzhledem k neschopnosti tohoto zařízení ošetřit podobný typ úrazu byl po několika hodinách odvezen do jiné. Doporučená operace naštěstí nebyla akutní, a proto se po konzultaci s lékaři rozhodl podstoupit lékařský zákrok až v České republice. Kvůli povaze zranění letěl komerční leteckou linkou v business třídě. Jen náklady na letenku dosáhly téměř 70 tisíc korun.“

     

    Nosorožec zaútočil na turistu. Nosorožec zaútočil na turistu. | Profimedia

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi