Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán: Poznejte alergii na pilulky včas

  • Autor: ula - 
    26. 6. 2017
    06:20

    Stalo se vám někdy, že jste si vzali léky a nebylo vám dobře? Mohlo jít o nežádoucí účinek, ale také o alergickou reakci. V tu chvíli je nutné objasnit, která z variant vás potrápila. Podcenit jakoukoliv reakci by se totiž nemuselo vyplatit, zvláště pokud se podcení právě alergie. Pokud jste totiž alergičtí na léky, mohlo by vám jejich užití způsobit i smrt. Jak lékovou alergii rozpoznat?

  • 1.Rizikové faktory vzniku alergie na léky

    Koho může alergie na léky postihnout? Rizikové faktory jsou různé a alergie může vzniknout v průběhu života. K lékové alergii jsou náchylnější spíše ženy, postihuje také spíše lidi v mladším a středním věku.

     

    Co dalšího patří mezi rizikové faktory?

    • dědičné vlohy pro vznik alergie
    • typ léků podle jejich chemické struktury
    • předchozí užívání léku nebo léku, který je na chemicko-molekulární úrovni podobný (tzv. zkřížená alergie)
    • injekční podání do žíly
    • některá onemocnění pacienta (např. u AIDS je vyšší výskyt alergie na léky ze skupiny sulfonamidů, při nedostatečnosti ledvin je to alergie na alopurinol)
    • některé kombinace léků (např. léků pro léčbu onkologických onemocnění (cytostatik).

    Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas | Shutterstock.com

  • 2.Alergie versus nežádoucí účinek

    „Více než tři čtvrtiny reakcí na léky se týkají nežádoucích reakcí na léky, která je závislá na velikosti užité dávky a nemá souvislost s alergií. Jsou to např. sedativní účinky po užití některých antidepresiv, narušení střevní mikroflóry po užívání antibiotik, apod.,“ uvádí farmaceuti z portálu Lékarnické kapky.

     

    Pro druhou skupinu reakcí na léky platí, že nejsou závislé na velikosti užité dávky. Právě do této skupiny patří alergické reakce, nesnášenlivost léku u citlivých osob a reakce, které svým průběhem pouze napodobují alergickou reakci.


    Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?

    Video  Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 3.Jak vypadá alergická reakce na léky?

    Alergická reakce na léky mívá pestrý a rozmanitý průběh. Je důležité rozpoznat varovné příznaky (např. výsev pupínků na kůži, pokles tlaku, otok, bolestivá kůže, potíže s dýcháním), které naznačují varovný průběh a i pokud si laik není svým rozpoznáním varovných příznaků jistý, je nezbytné při jakékoliv neobvyklé reakci včas a dříve, než alergická reakce pacienta případně ohrozí na životě, kontaktovat lékaře, resp. rychlou záchrannou službu na čísle 155.

    Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas | Shutterstock

  • 4.Jak lze alergii rozpoznat?

    Pokud máte pocit, že po užití léků máte nějaké nežádoucí účinky, je důležité objasnit, o jaký druh reakce jde.

    Při chybné diagnóze, která stanoví, že pacient je alergický na nějaký lék, tato diagnóza u pacienta zbytečně omezí použití léků, které pro něj mohou být přínosem, resp. musí užívat starší typy léků, apod. Např. při chybné diagnóze „alergie na penicilin“ je pacientovi zamezeno užívání celé řady antibiotik a jeho léčba infekčních onemocnění je výrazně limitována sníženou nabídkou léků,“ varují farmaceuti.

     

    Na druhou stranu, pokud jde o alergii, kterou podceníte, vystavujete se riziku, že při opakovaném užití léků, na který jste alergičtí, může dojít k závažnému až smrtelnému průběhu reakce na lék.


    Pozor na injekční pero pro alergiky: V Česku ho výrobce musel stáhnout z trhu

    Video  Pozor na injekční pero pro alergiky: V Česku je riziková série, výrobce je stahuje  - David Vaníček, Hudební Banka, YT
    Video se připravuje ...


  • 5.Reakce a příznaky lékové alergie

    Co všechno je třeba určit při diagnostice lékové alergie? Samozřejmě musíte znát přesný název léku a přesný popis průběhu reakce a její příznaky, mezi které patří:

     

    • přítomnost kožní reakce (druh a umístění na těle, přítomnost svědění, zčervenání)
    • přítomnost dýchacích potíží (pískot, dušnost, kašel, ztráta hlasu, rýma, kýchání, výtok z nosu, ucpání nosu)
    • přítomnost projevů v trávicím traktu (zvracení, pálení žáhy, průjem, křeče v břiše)
    • přítomnost psychických projevů (strach, panika, závrať, mdloba, mravenčení, pocení, zrychlené povrchní dýchání)
    • srdeční a žilní příznaky (zrychlení tepové frekvence, pokles krevního tlaku, nepravidelné stahování srdce (arytmie), kolaps
    • přidružené příznaky (horečka, malátnost, otok, postižení jater, postižení ledvin)

     

    Důležité jsou i další informace, jako jiná onemocnění, alergie či probíhající infekce , zda jste podobnou reakci měli už dříve, nebo zda neberete nějaké jiné léky, apod.

     

    Pokud si nejste jisti, je doporučováno vyplnění tohoto dotazníku. Vyplněním usnadníte orientaci v proběhnuté reakci. Pokud si lékař není jistý, mohou váš případ konzultovat se specialisty z pracovišt pro lékové alergie.

    Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas | Shutterstock

     

  • 6.Jak se léčí alergie na léky?

    Samozřejmě je nutné zcela vyřadit lék, který alergii způsobil, a všechny další léky, které nejsou nezbytné. Léky, na které jste alergičtí, se pak nahrazují vhodnou alternativou.

     

    Pokud není možné lék nahradit, protože jej pacient potřebuje, (např. pro léčbu nádorového onemocnění), přistupuje se k opakovanému podávání malých dávek léčiva při současném monitorování pacienta na nemocničním lůžku.

     

    „Tento efekt snížení citlivosti pacienta k pro něj alergizujícímu léku je dočasný, protože už po delší než třídenní pauze v podávání se snášenlivost obranného systému organismu pacienta k léku ztrácí a postup se musí opakovat,“ uzavírají farmaceuti.

    Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas Lék jako dobrý sluha, ale zlý pán? Poznejte alergii na pilulky včas | Shutterstock.com

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi