U Pasohlávek vyrostlo od středy do neděle středně velké městečko s deseti tisíci obyvateli. Muži a ženy na silných motorkách opanovali plochu o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních! Nablýskanými mašinami se přijeli na sraz pochlubit milovníci slavné značky od Ruska až po Španělsko.

„Někteří kluci ujeli stovky kilometrů, jen aby byli u toho. Bez ohledu, zda jde o volné harlejáře nebo registrované kluby, jsme jedna velká rodina,“ řekl Blesku Jerry Sigmund, někdejší šéf brněnského klubu Harley-Davidson, který dorazil až z Wiesbadenu.

Pití, holky, výlety, soutěže

Harlejáři si sraz náležitě užili. V improvizovaném městečku měli své obchody, obří pivní stany s kapelama, ale i muzeum. „Koukal jsem jako blázen na starého harleje z roku 1924, hned bych ho chytl za řidítka,“ smál se Andreas (32), který přijel »přes kopec« z Rakouska.

Video
Video se připravuje ...

Stovka harlejáků si v rámci evropského srazu vyrazila v sobotu okouknout centrum Brna. Zdeněk Matyáš

Video
Video se připravuje ...

Evropský sraz harlejářů v Pasohlávkách zpestřila i řada soutěží. Tento stroj brázdil silnice už před 2. světovou válkou. Zdeněk Matyáš

Řada tvrďáků vyrážela na spanilé jízdy po jižní Moravě, stovka harlejářů zamířila v sobotu do centra Brna. „Zase se potvrdilo, že harlej je láska na celý život,“ shrnul své pocity Jerry Sigmund.

Perfektně šlapající organizaci akce ze strany Harley-Davidson klubu Brno podtrhl i zdánlivě malý, ale zato nesmírně důležitý stánek poblíž výjezdu z areálu. U něj totiž harlejáci získali za 1 euro jistotu, že v jejich krvi už nekoluje alkohol a můžou usednout po bujaré noci za řídítka.

Video
Video se připravuje ...

Jerry Sigmund, někdejší předseda brněnského Harley-Davidson klubu, by mohl o historii slavné značky přednášet. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
22 fotografií