V 47 letech nemohlo jít o přirozenou smrt. Přátelé přiznali, že Robert Miles zahynul na nemoc, nechtěli však prozradit, o jakou šlo. Nyní už nebyli na slovo tak skoupí. Vyšlo najevo, že legendární DJ bojoval se zákeřnou chorobou, která si vyžádala již mnoho životů i mezi celebritami na hudební scéně.

Robert odešel mírumilovně minulou noc po odvážné bitvě s rakovinou ve 4. fázi metastáze, se kterou bojoval posledních devět měsíců,“ řekl jeho přítel ve vysílání OpenLab. „Po celou dobu byl silný, odhodlaný a neuvěřitelně statečný a udělal vše, co mohl, aby bojoval s tou strašnou nemocí,“ dodal.

Robert byl více než umělec, byl to průkopník, tvůrce, inspirace, syn, otec, náš kamarád,“ uzavřel. Robert Miles podlehl nakonec rakovině na španělské Ibize, kde žil. Tomuto ostrovu se přezdívá hlavní město taneční a elektronické hudby a nezbývá nic jiného než souhlasit.

Legendární hudební producent a DJ se proslavil fenomenální skladnou Children. I přes počáteční neúspěch se umístila na první příčce v těch neznámějších hitparádách. Miles dosáhl ve 12 zemích na zlatou nebo platinovou desku. Češi si hitovku Children pamatují nejenom z Esa, ale i z rádií a ranní relace ČT1 Studio 6.

Children byl a je jednoznačně nejslavnějším Milesových songem. I když ho nikdy nepřekonal další tvorbou, nestal se nikdy tzv. one hit wonderem neboli autorem jediného hitu. Z alba Dreamland vzešel i známý hit Fable. Z jeho zimní verze pochází zase hit One & One, který koketuje s popem a zpívá v něm Maria Nayler.