Psala se 90. léta a v rádiích i televizních hitparádách vládl eurodance – líbivý elektronicko-taneční žánr, který zastávaly svého času legendy jako 2 Unlimited, Twenty 4 Seven nebo E-Rotic. Robert Miles, vlastním jménem Roberto Concina, nešel s hlavním hudebním proudem. Držel se trancu, který měl tolik rád. On sám byl průkopníkem podžánru dream trance, který přinesl, jak název napovídá, jeho zasněnou verzi.

Hudební producent a DJ nakonec zabodoval s fenomenální skladnou Children. I přes počáteční neúspěch se umístil na první příčce v těch neznámějších hitparádách. Miles dosáhl ve 12 zemích na zlatou nebo platinovou desku. Češi si hitovku Children pamatují nejenom z Esa, ale i z rádií a ranní relace ČT1 Studio 6. Tam se hrál ostošest. Černobílý videoklip s holčičkou jedoucí v autě po krajině a sledující dění ze zapršeného okýnka je nezapomenutelný.

Children byl a je jednoznačně nejslavnějším Milesových songem. I když ho nikdy nepřekonal další tvorbou, nestal se nikdy tzv. one hit wonderem neboli autorem jediného hitu. Z alba Dreamland vzešel i známý hit Fable. Tento song se proslavil i díky tomu, že zazněl v traileru na film Věčný příběh s Drew Barrymore. Z jeho zimní verze (ano, tak populární album mělo několik verzí) pochází zase hit One & One, který koketuje s popem a zpívá v něm Maria Nayler.

Pravdou však je, že Milesovi nejvíce sedla 90. léta. V nich prožil největší slávu a jeho hudbu milovalo nejvíce lidí. DJské kariéry se však nikdy nevzdal a hrál až do svých posledních dnů na zemi. Hudbou žil, hudbu miloval. Nakonec zemřel na španělské Ibize ve velmi raném věku. Vzhledem k Milesově působení na party scéně se spekulovalo i o předávkování drogami. To ale není vůbec pravda.

Miles byl totiž již delší dobu nemocný. Jakou chorobou trpěl, je však doteď záhadou. Se svým stavem se totiž svěřil pouze kamarádům. Ti potvrdili, že neznámé nemoci nakonec podlehl, ale na detaily byli skoupí. Jeho smrt tak bude nejspíš i nadále záhadou. Navždy však zůstane v srdcích milovníků elektronické hudby i těch, kteří chodili v 90. letech do klubů nebo na diskotéky.