Hned v prvním díle, který se vysílal ve středu večer na Nově, se diváci seznámili s Bobinou (61). Ta není v base žádným nováčkem. „V roce 1998 jsem začala brát heroin. Měla jsem známé, kteří ho kouřili, tak já taky. Myslela jsem, že to budu ovládat. Že si jen tak někdy zakouřím. Pak jsem přešla na jehlu a člověk do toho spadne, ani neví jak,“ svěřuje na kameru Bobina, která začala drogy i prodávat.

Video
Video se připravuje ...

Holky pod zámkem už dnes! „Podcenila jsem to“ říká Michaela – 15 měsíců natvrdo! TV Nova

Krátce nato ji poprvé zavřeli na sedm a půl roku. Byla sice propuštěna na podmínku, jenže po 3,5 letech se do vězení dostala znovu. „Říkali mi, ať nepracuju v herně, že je to pro mě rizikové pracoviště. Přesto jsem tam šla. Pronajala jsem si byt v pražském Karlíně. Bylo to kousek od herny a už to lítalo! Chodili ke mně vařiči. Chtěla jsem prachy, abych mohla chodit na solárka a tak podobně,“ vzpomíná Bobina na to, jak do toho zase spadla.

„Podcenila jsem to! Kdybych šla dělat pomocnou sílu do kuchyně, měla bych daleko míň peněz, ale byla bych venku! Kdyby...“ sype si popel na hlavu. V době natáčení Bobina měla odpykáno necelých devět let. Mezi ostatními odsouzenými má slovo a poslouchají ji. Pracuje ve vězeňské kuchyni, vstává v půl třetí ráno a vyžaduje od ostatních klid.

Díky práci má také peníze na cigarety a kafe, takže má opravdu respekt. „Já s nimi mluvím absolutně na rovinu, že když něco udělají, jdu a ohlásím to. Když už je to na hraně, tak tam jdu. Ale ono to většinou na hraně není...“ prozrazuje Bobina.

Natáčení ve věznici mělo svá pravidla. Štáb byl složen ze čtyř lidí – režisér, kameraman, zvukař, redaktor. Každý z nich musel projít vstupní kontrolou. Nikdo nemohl mít s sebou mobilní telefon ani jiné záznamové zařízení, jako počítač či flešku. Kamera a vše pro natáčení muselo být dopředu nahlášené včetně výrobních čísel.

Štáb byl omezen nejen počtem lidí, ale také časově – ve věznici mohli strávit nejvýš pět hodin. Natáčení muselo být pečlivě připravené dopředu, bylo vždy jasné, s kým se bude dělat rozhovor, při jaké činnosti budou holky natáčeny a v jaké době. Po celou dobu byl se štábem dozorce z věznice.

Holky v číslech

  • 3 věznice štáb navštívil během natáčení
  • 8 měsíců pořad v loňském roce vznikal
  • 9 dílů a hrdinek mají Holky pod zámkem
  • 10 dní v průměru trvalo natočit jeden díl
  • 70 natáčecích dnů strávil štáb ve věznici

Video
Video se připravuje ...

Znělka pořadu Holky pod zámkem TV Nova/ Youtube

Fotogalerie
13 fotografií