Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České věznice v číslech: Sebevraždy, útěky i desetkrát trestaní vězni

  • Autor: bud - 
    11. 5. 2017
    05:40

    Některé dny v českých věznicích jsou pořádně divoké. V současné době je tu více než 20 tisíc vězňů, hned čtyři vězni během loňského roku z vězení utekli a pět se o to pokusilo. Výjimkou nejsou ani sebevraždy, celkem je spáchalo 14 lidí. A zaznamenán byl dokonce i jeden pokus o vraždu přímo ve vězení. Vyplývá to z nové ročenky Vězeňské služby ČR. Podívejte se na velký přehled toho, jak to vypadá za mřížemi.

  • 1.Přeplněné věznice

    K prosinci 2016 Česko věznilo bezmála 21 tisíc lidí. Propuštěno bylo za celý rok 7 852 vězňů, za stejnou dobu však přibylo 11 629 nových. To znamená 3777 vězňů navíc.

     

    Vzhledem k tomu, že počet vězňů přibývá, jsou v současné době některé věznice přeplněné. Hned 21 českých věznic má více vězňů, než činí jejich kapacita, což je jsou dvě třetiny všech věznic. Nejhůře je na tom věznice Odolově (127 % kapacity) a v Heřmanicích (125 % kapacity).

    Věznice Bory v Plzni Věznice Bory v Plzni | Věznice Bory

  • 2.220 vězněných seniorů

    Nejvíce lidí ve výkonu trestu má věk mezi 25 až 45 lety. Jsou ale i extrémy, hned 14 vězňů je starých 18 let, naproti tomu 220 lidí je v důchodovém věku nad 65 let. Jeden vězněný muž má dokonce přes 80 let.

     

    Drtivou většinu odsouzených tvoří muži (19 tisíc), žen je ve vězeních necelých 1500. Více než polovina lidí je svobodných, hlášeného partnera nebo partnerku má 3717 lidí. Hned 61 lidí je v manželství, ale zároveň mají jiného partnera.

     

    Televize Nova uvedla nový díl dokumentární série Holky pod zámkem ukazující příběhy žen, které skončily ve vězení. Je přímo nabitý silnými příběhy, jedním z nich je i osud vysokoškolačky Michaely:

    Video  Holky pod zámkem už dnes! „Podcenila jsem to“ říká Michaela – 15 měsíců natvrdo!  - TV Nova
    Video se připravuje ...

  • 3.Recidiva

    Vysoká návratnost propuštěných vězňů je dlouhodobým problémem, které Česko nedokáže řešit. Téměř dvě třetiny současných vězňů si odpykávají už několikátý trest. Výjimkou nejsou ani více než pětinásobné tresty, celkem je takových 1640 vězňů. 204 lidí dokonce bylo ve vězení už nejméně desetkrát.

    Více než polovinu vězňů tvoří recidivisté. Více než polovinu vězňů tvoří recidivisté. | Archiv CNC

  • 4.Nejčastější trestné činy

    Nejvíce lidí bylo odsouzeno za krádeže (přes 8 tisíc případů), následuje maření úředního rozhodnutí, porušování osobní svobody (3 tisíce případů) nebo neoprávněné držení a výroba psychotropních látek (1900 případ) a neoprávněné držení platební karty (1800 případů).

     

    Za vraždu je momentálně ve vězení 1184 lidí a za znásilnění pak 542 lidí, z toho 4 ženy. Za opilství pak „sedí“ celkem 28 lidí.

    Jak to vypadá v českých vězeních? Jak to vypadá v českých vězeních? | Hynek Zdeněk

  • 5.Doživotně odsouzení

    V Česku je odsouzených celkem 48 lidí, z toho 45 mužů a 3 ženy. Z těchto vězňů jsou dva lidé nad 65 let, jednomu je pak méně než 25 let. 44 z těchto osob je z Česka, dva vězni ze Slovenska a po jednom je to pak Číňan a Uzbek. Nejvyšší dosažené vzdělání doživotně odsouzených je maturita.

    Jak to vypadá v českých vězeních? Jak to vypadá v českých vězeních? | Hynek Zdeněk

  • 6.Mimořádné události

    Rok 2016 byl bohatý také na nečekané události. Čtyřem vězňům se podařilo uprchnout, dalších pět se o to pokusilo. Sebevraždu uskutečnilo 14 lidí, dalších 19 se o ni pokusilo a pět se vězňů se úmyslně zranilo. Zaznamenán byl také jeden pokus o vraždu jiného vězně a 21 případů napadení příslušníka vězeňské služby. 4 vězni také drželi hladovku.

     

    Reportér Blesku se s kamerou vypravil do vazební věznice v Praze na Pankráci:

    Video  Pronikli jsme do věznice Pankrác! Jak si tam žijí? A rozhledna v Praze, z níž není vidět  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
    Video se připravuje ...

moiaza ( 11. května 2017 07:22 )

Zřejmě je tam krásně. Proto se tam rádi vracejí.

Zobrazit celou diskusi