Knihovna nabízí nejrůznější věci. Objevíte tady dětskou sedačku, longboard, televizi, teleskop, vrtačku, šicí stroj nebo domácí pekárnu. Vybere si tady naprosto každý. Podle Jakoba Ráčka, programového ředitele Goetheova institutu, chce institut podpořit sdílení mezi lidmi ve městě jako praktickou, finančně nenáročnou a ekologickou alternativu ke kupování věcí.„Potřebujeme opravdu vlastnit vrtačku nebo zmrzlinovač?“ upozorňoval Ráček na to, jak zřídka věci používáme.

Stovku a občanku!

Půjčit si věci, je jednoduché. Stačí přijít do Knihovny věcí v prvním patře Goethe-Institutu, pořídit si čtenářský průkaz za 100 korun na půl roku a hned si můžete věci na týden půjčit,“ popsala systém ředitelka informačního oddělení Goethe-Institutu pro střední a východní Evropu Ingrid Arnoldová.

Při vypůjčení musí lidé předložit také občanský průkaz a půjčit si mohou najednou až tři věci. Institut nabízí také propůjčení otevřeného prostoru ve druhém patře k pořádání akcí či schůzek.

150 akcí

Knihovna věcí vznikla jako součást platformy Shared Cities: Creative Momentum, která spojuje 11 partnerů ze šesti středoevropských zemí, s cílem zlepšit kvalitu života v evropských městech.

V rámci platformy se v Bělehradu, Berlíně, Bratislavě, Budapešti, Katovicích, Praze a Varšavě bude konat až do roku 2020 na 150 akcí, které přináší nové způsoby městského plánování se zapojením místního obyvatelstva. Tuzemskými partnery Shared Cities: Creative Momentum jsou kromě Goethe-Institutu Česká centra a nezisková organizace reSITE.
Fotogalerie
30 fotografií