„Radnice o koupi nyní usilovat nebude. Nájemníci považují za jediné správné, aby byla zastavena soutěž a ČEZ přistoupil k přímému odprodeji bytů nájemníkům a začal s nimi jednat o ceně. V tom je jako městská část podporujeme. Jediné morálně správné je nabídnout byty nájemníkům,“ řekl Koubek.

Starosta Koubek vyzval členy rady hlavního města, aby apelovali na ČEZ, aby byty nájemníkům prodal. „Zatím nemám žádnou odezvu,“ řekl Koubek.

Pražští zastupitelé loni na podzim odsouhlasili, že v případě, že by se radnice městské části přihlásila do řízení a chtěla byty koupit, půjčí jí peníze. Městská část však měla na přihlášení do tendru příliš krátkou dobu, žádala proto ČEZ, aby soutěž odložil. Firma radnici nevyhověla.

Kennial couvl kvůli žalobě

Společnost Kennial oznámila, že byty nekoupí, minulý týden. Původně nabídla za soubor bytových domů asi 1,3 miliardy korun. Žalobu na určení vlastnictví podali nájemníci, podle nichž mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu bytů do majetku firmy ČEZ.

Požadavky nájemníků uvedené v žalobě firma Kennial považuje za relevantní. ČEZ tvrzení firmy zpochybnil.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje byl také bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10.

Podívejte se na fotky z několika demonstrací, které pořádali nájemníci:

Fotogalerie
27 fotografií

Podívejte se na video z demonstrace:

Video
Video se připravuje ...

Na demonstraci na Malostranském náměstí přišli především důchodci a rodiny s dětmi. Michaela Lišková