V Úholičkách nedaleko Prahy proběhla velká likvidace padělků obuvi renomované sportovní značky. Celníci boty v areálu skládky rozdrtili na prach. Darování potřebným lidem nebylo možné.

„S darováním by musel souhlasit majitel značky. V drtivé většině padělané výrobky končí zlikvidováním. Vzhledem k množství zadržených padělků jde o jednu z největších razií v loňském roce,“ řekla mluvčí pražských celníků Ivana Kurková.

Během zásahu loni v létě celníci v tržnici Sapa v pražské Libuši zajistili téměř 15 000 párů obuvi. Pokud by došlo k jejich prodeji, majiteli ochranné známky výrobku by vznikla škoda za více než 75 milionů korun.

Totální likvidace

Padělanou obuv do haly s obrovskou drtičkou odpadu v Úholičkách u Prahy přivezli celníci v kartonových krabicích. Zaměstnanci zkontrolovali jejich obsah a následovalo nekompromisní vysypávání krabic s botami pomocí bagru do obrovské drtičky. Tady se na pojízdných pásech polorozpadlá obuv vydala na cestu k finální likvidaci.

Podívejte se na celý proces likvidace padělaných bot:

Poté, co těžké stroje skoncovaly s trháním bot na kusy, zbyl z obuvi prakticky jen prach a jemná drť. Neskončí však na skládce, ale slouží dál jako druhotný produkt pro zátop.

Takzvaná linka na výrobu tuhého alternativního paliva zvládne zpracovat 26 tisíc tun materiálu ročně, za hodinu se vypořádá se šesti tunami. Dokáže drtit například papír, plast, textil nebo dřevo. „Výstupem je certifikované palivo, které slouží k energetickému využití v cementárnách,“ prozradila tisková mluvčí společnosti FCC Kristina Jakubcová.

„Další vyšetřování v případě odhalení padělaných výrobků řeší naši právníci, policii k řešení takové kauzy nepředáváme. Likvidaci provádíme vždy, když se zabavené věci nahromadí u nás ve skladech, tedy zhruba třikrát do roka. Oděvy, boty nebo hodinky rozdrtí drtička v Úholičkách, kompaktní disky CD spalujeme v Malešicích,“ dodala mluvčí celníků Ivana Kurková.

Prohlédněte si, jak v drtičce odpadu zmizely ze světa tisíce zabavených bot:

Fotogalerie
25 fotografií