Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Intervence skončily, kurz koruny bude kolísat: Velkým výkyvům chce ČNB bránit

Autor: ČTK, deb - 
6. dubna 2017
14:02

Analytici očekávají po ukončení kurzového závazku ČNB rozkolísání kurzu koruny. Dlouhodobě by měl podle nich kurz posílit pod úroveň 27 Kč za euro. První reakcí bylo posílení koruny směrem k 26,80 Kč za euro, rychlý návrat do blízkosti Kč/EUR 27,0 a rozšíření obchodovaného rozpětí, řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V nejbližších dnech očekává zvýšenou rozkolísanost kurzu. Ten si bude nyní hledat novou rovnováhu. „První reakce na exit je relativně umírněná a nevynucující si opětovný zásah centrální banky. V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26,0 Kč za euro,“ uvedl.

VIDEO: Podívejte se, jak intervenovala Česká národní banka?

Video  Co jsou intervence ČNB?  - Jan Pavec
Video se připravuje ...

Jako nejpravděpodobnější scénář po ukončení kurzového závazku České národní banky vidí rovněž analytik Komerční banky Viktor Zeisel posílení koruny. Minimálně v prvních týdnech a měsících nebude mít podle něj reálná ekonomika při utváření kurzu koruny hlavní roli. Jedním z důvodů je to, že mnozí exportéři si na finančním trhu zajistili kurz, za který budou prodávat eura, která v budoucnosti získají. Tím hlavním důvodem je velká spekulativní pozice, která na posílení kurzu sází, dodal Zeisel.

Zejména v průběhu posledního roku investoři začali sázet na konec kurzového závazku a následného posilování koruny proti euru. Spekulanti přibývali i v posledních dnech, kdy byla tato spekulace velmi drahá. Podle odhadu KB investoři dali do této spekulace až 30 miliard eur. To je na českou ekonomiku obrovská částka, nicméně to není velká částka pro londýnské investory.

Spekulanti vidí podle Zeisela dlouhodobý rovnovážný kurz koruny proti euru kolem 25 Kč/EUR. To bude korunu rychle hnát k silnějším hodnotám a v tomto scénáři by se její kurz mohl lehko dostat pod 26 korun za euro, odhadl.

Další články o konci intervencí najdete ZDE

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji.

 VŠE O KURZU KORUNY A KONCI INTERVENCÍ ČNB ČTETE ZDE

 

jose333 ( 6. dubna 2017 14:58 )

...zmírňovat svými nástroji a našimi penězi!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa