Útokům, které zasáhly Petrohrad, se vždy předejít nedá, Praha by ale měla být dobře připravena. To si alespoň myslí radní pro dopravu Petr Dolínek, který hovořil nejen o bezpečnosti ve Studiu Blesk.

„V první řadě je potřeba vyjádřit soustrast všem pozůstalým obětem a je potřeba říct, že teror je zcela nepřijatelný. Určitě tyto útoky jsou věc, se kterou musí Evropa bojovat. Bezpečnostní opatření máme dlouhodobě dobrá, lidé mohou vidět, že zde jezdí městští policisté. Všemu se předejít nedá, ale opatření máme podle mě slušná. V tuto chvíli není potřebná panika,“ říká redaktorovi Dolínek.

Podívejte se na celou část rozhovoru o bezpečnosti:

„V tramvajích a autobusech je to složitější. Nemáme kamery třeba na zadních ojích, strážníci jezdí ale prostředky MHD pravidelně a to ani neví, kolik je policistů v civilu. Je skutečně řada lidí, kteří takhle jezdí ve veřejných prostředcích, takže permanentní dohled tu určitě je,“ říká dále.

„Turnikety jsou jedna z nejvíce problematických otázek. Já v tuto chvíli nemám v plánu je zavádět. S výstavbou metra D se můžeme bavit o tom, jestli by bylo dobré je mít z bezpečnostních důvodů. Nejde o to chytat černé pasažéry nebo zpomalovat dopravu, ale o bezpečnostní hledisko,“ říká nakonec. 

Fotogalerie
5 fotografií