Rekonstrukce interiéru jednoho z největších brněnských kostelů skončila loni na jaře. Celkové náklady oprav vyšly na 36 milionů korun. Chrám má nové elektrické rozvody, je čerstvě vymalovaný, řemeslníci restaurovali staré chrámové lavice, boční oltáře, kazatelnu, sochy apoštolů i monumentální hlavní oltář. Restaurátoři věnovali pozornost také Ukřižovanému z konce 13. století. Chrám svatého Jakuba je impozantní stavba dlouhá 54 metrů. Věž dosahuje výšky přibližně 94 metrů. V anketě zatím vede s 1044 hlasy.

O nejlépe opravenou památku kraje soutěží například i unikátní středověké malby, které odborníci objevili na zámku v Kunštátu. Letos je návštěvníci uvidí poprvé, musí se ale dopředu objednat. Dál je v soutěži například opravený sgrafitový dům v centru Mikulova nebo menší objekty jako kašna v Perné na Břeclavsku, dům v Krumvíři nebo venkovská usedlost v Petrovicích na Znojemsku.

Technické stavby zastupuje Větrný mlýn s Halladayovou turbínou v Ruprechtově na Blanensku. „Odborným vyjádřením zástupce mezinárodní mlynářské organizace TIMS v USA bylo potvrzeno, že pohon větrného mlýna Halladayovou turbínou v Ruprechtově je jediný na světě,“ uvedla majitelka mlýna Blanka Sládková.

Soutěž o nejlépe opravenou památku kraje se koná podesáté, Jihomoravský kraj mezi vítěze letos rozdělí 430 000 Kč. Smyslem soutěže zůstává motivace vlastníků kulturních památek k jejich příkladné obnově a také představení památek veřejnosti.

Tradičně se soutěží ve třech kategoriích. První jsou velké stavby – hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze či hospodářské dvory. Druhou pak díla výtvarného umění, při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování. Třetí kategorii tvoří drobné stavby. Hlasovat se může do 9. dubna, vítězové budou vyhlášení na přelomu dubna a května. Hlasovat můžete ZDE