„Exponáty budou představeny veřejnosti v rozsahu, v jakém nebyly k vidění více než sto let,“ potvrdila mluvčí muzea Romana Cieslarová. Slezské zemské muzeum za dobu svého trvání získalo do svých sbírek řadu vynikajících uměleckých děl evropského i světového významu.

Za mnohé z nich vděčí právě štědrému mecenáši a donátoru Janu II., knížeti z Lichtenštejna, který v letech 1884 až 1929 daroval muzeu nejen cenné práce ze svých sbírek, ale zajistil i mnoho jiných děl zakoupených přímo pro doplnění muzejního fondu.

„Jan II. byl vzdělaný národohospodář, vynikající diplomat a filantrop. Ročně věnoval velké finanční částky na dobročinné aktivity, podporoval stavbu škol, kostelů či veřejných budov,“ řekla ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková.

Kromě uměleckých děl daroval muzeu pozemek a finanční dar na stavbu dnešní Historické výstavní budovy. A právě zde budou vystaveny ty nejvzácnější poklady. Návštěvníci se budou moci projít lichtenštejnskou obrazárnou, kde zhlédnou například vzácné dílo Lucase van Valckenborcha s názvem Hostina.

Sbírka sochařství představí kolekci třiceti děl zahrnující gotické dřevořezby i plakety či medaile, které mají kromě opavského muzea ve svých sbírkách Metropolitní muzeum v New Yorku či Národní galerie umění ve Washingtonu. Sbírkově nejobsáhlejší částí bude kolekce užitého umění, zahrnující předměty ze skla, keramiky, porcelánu či vzácné kusy nábytku, například zlacenou dětskou kolébku nebo bohatě zdobenou postel s nebesy.

 

Na výstavě se zájemci seznámí i s dějinami lichtenštejnského rodu a s jejich působením na Opavsku a Krnovsku. K vidění bude rovněž portrétní galerie členů tohoto rodu z muzejních sbírek,“ uvedla mluvčí.

Rod Lichtenštejnů je významný nejen pro dějiny Slezského zemského muzea, ale také pro Opavu. Právě za jejich vlády zažilo město svá nejlepší léta. „Jsem proto velmi rád, že současná hlava Lichtenštejnska zahájí v Opavě výstavu, která lidem přiblíží dlouholetého panovníka evropských dějin, jehož dobročinnost měla, mimo jiné, výrazný dopad na fungování města,“ uvedl primátor Opavy Radim Křupala. Výstava Jan II. kníže z Lichtenštejna. Mecenáš a donátor Slezského zemského muzea potrvá do 13. srpna.