Sedmdesátník Bartoška není jen díky svému jubileu v médiích v čele s Českou televizí připomínanou stálicí filmového nebe, ale také charismatickým chlapem, což má kromě talentu a nezbytného štěstí na popularitě nesmírný podíl. Kdy tedy jindy jeho jedinečnost zmínit než v rámci zralých sedmdesáti.

Vybavuje se mi vzpomínka na slunné letní dopoledne. Tehdy mi bylo asi třicet, Jirkovi o pět let víc. Šla jsem Karlovou ulicí, kde seděl na schodech kostela s kolegou Karlem Heřmánkem. Byl opálený, měl džíny s laclem z bleděmodrého denimu, což bylo za totáče nevídané. Já šortky z Tuzexu. Oba pánové mě sjeli takovým tím mužským, ženský objekt hodnotícím pohledem. Na sekundu proběhla jiskra a mé nijak velké sebevědomí katapultovala do nebe.

Video
Video se připravuje ...

S Bartoškou o tom, jak vyhrál nad rakovinou! Lesk z premiéry Teorie tygra! Blesk TV

S Jiřím jsme se potkali osobně koncem devadesátých let, kdy na Pařížské otevíral jeden z nových luxusních butiků. Naše děti, jeho dcera a můj syn tenkrát spolu začínali chodit. A on mi řekl, že jeho Kateřina má otevřené bezbranné srdce a on nechce, aby jí nějaký chlap ublížil. „Můj syn má také takové srdce, a ani já nechci, aby vztah odnesl,“ opáčila jsem. Naše děti spolu nějakou dobu žili, já Káču miluji, byť se nevídáme a její rodiče mají k synovi stejný vztah. Tolik soukromí, jež mně dalo Jiřího a především jeho manželku Andreu poznat. Ona je opravdu životní výhrou, jak pronesl. Nezůstala ženou v domácnosti, budovala si vlastní kariéru renomované archeoložky. A když onemocněl těžkým onkologickým onemocněním, oželela práci, odložila další, pro ni zásadní vědeckou publikaci. „Je už na čase se trochu hýčkat,“ pověděla mi mezi řečí na posledním karlovarském filmovém festivalu v přítmí party Moët.

Nejvíc jsme si s Barťákem popovídali v mezičasech natáčení seriálu ČT Neviditelní na place čističky vod v Bubenči. Byli jsme s Ondřejem Hejmou, bezvadnou Lenkou Vlasákovou dobrá parta, která probere život, události dne. Občas přisedl i tvůrce seriálu, režisér Radek Bajgar. Opravdu fajn dny, které mě utvrdily v přesvědčení, že prezident MFFKV je frajer, jemuž letitá sláva nepřerostla přes hlavu. Nestal se od reality odtrženým pomníkem národa.

10 důvodů proč bonviván Bartoška boduje

* Od sedmdesátých let patří k výrazným osobnostem českého filmu, televize, divadla.

* I přes výrazné úspěchy na stříbrném plátně se držitel dvou Českých lvů za výkony ve vedlejších rolích ve snímcích Je třeba zabít Sekala a Všichni moji blízcí divadlu, které je jeho srdeční záležitostí, i ve funkci prezidenta MFFKV nezpronevěřil.

* Pánbůh mu nadělil talent, přitažlivě mužný zjev, erotickou barvu hlasu a on s těmito dary umí podvědomě a kultivovaně pracovat. Za účasti cigaretového dýmu a sklenky dobré whisky, jež k džentlmenovi náleží.

* Má přirozený vkus, cítí módu, rozeznává příležitost, ctí etiketu.

* Od devadesátých let do současnosti je mnohými ženami považován za zrající sex symbol.

* Na začátku české edice panského magazínu Playboy se nechal slyšet, že dobrá šála, poctivý řemen v kalhotách, kvalitní boty a hodinky do pánského šatníku bezpodmínečně náleží. Dodnes tato slova platí a tenkrát i dnes jsou pro každého dandyho malým otčenášem.

Video
Video se připravuje ...

Teorie tygra: Takhle září Bartoška v prvním filmu po rakovině! cinemart

* S manželkou Andreou patří k nejstabilnějším párům showbyznysu. Jsou spolu přes čtyřicet let jištěných tolerancí, vzájemným respektem.

* Svou věrnost dokazuje i druhé osudové ženě, renomované filmové publicistce Evě Zaoralové, s níž od roku 1994 dotáhl Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary do současné, se světem srovnatelné a zcela jedinečné podoby.

* Nestahuje kalhoty před brodem. Sílu osobnosti dokázal i v ročním boji s rakovinou mízních uzlin v mezihrudí. Mluvilo se o metastázách v plicích. V lékařských kuloárech se nesly špatné prognózy, naděje byla malá, ale on zvítězil i s cigárem, jehož se nevzdal. Přiznal by rezignaci nad životem.

* Znovu je na prknech, jež znamenají svět. Opět o sobě dal vědět v ceněném snímku Teorie tygra. Nad osudem s chutí naplno žít vyhrává.

Nenechte si ho ujít

Česká televize na prvním a druhém kanálu včetně ČT art životní jubileum Jiřího Bartošky připomíná celý týden od pondělí, kdy odstartovala na ČT art záznamem Molierovy tragikomedie Don Juan v Divadle Na zábradlí a na ČT 2 nabídla snímek Sráči. Ve čtvrtek od půl jedenácté běžel hvězdnými herci vytuněný film Jen o rodinných záležitostech.

Sobota bude na ČT 1 večer patřit filmovému dílu Všichni moji blízcí, za nějž oslavenec za výkon ve vedlejší roli dostal Českého lva. A neděle bude už od odpoledne Bartoškovi rovněž náležet. Finále má podobu profilového GENu natočeného režisérem Ondříčkem a poté následuje ceněný snímek Teorie tygra.

P.S.

Happy Birthday a to dlouho let!

Fotogalerie
73 fotografií