Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kandidáta na francouzského prezidenta Macrona čeká schůzka s Merkelovou

Autor: jer, ČTK - 
25. února 2017
19:40

Nezávislý kandidát na francouzského prezidenta Emmanuel Macron, který je nyní favoritem voleb, se sejde 16. března s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle agentury Reuters to uvedl zdroj blízký tomuto kandidádovi.

Setkání s Merkelovou může dál podpořit obraz Macrona v očích veřejnosti. Kandidát se už v úterý sešel v Londýně s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Mluvčí německé vlády možnost setkání potvrdil. V pátek uvedl, že spolupracovníci Macrona a Merkelové nyní jednají o možném termínu.

Průzkumy veřejného mínění v poslední době systematicky ukazují, že Macron se v nadcházejících prezidentských volbách dostane do druhého kola a tam porazí kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou.

Předvolební průzkumy ale nejsou tak jednoznačné, některé hovoří ve prospěch Le Penové. Podle webu deníku Les Echos je připraveno Macronovu soupeřku ve druhém kole volit 42 až 44 procent voličů.

Macron byl kdysi socialista a do loňska ministr hospodářství levicové vlády. Nyní ale slibuje snížit daně podnikům, omezit státní výdaje a zavádět strukturální reformy, to vše s cílem snížit do roku 2022 nezaměstnanost ze současných deseti na sedm procent.

DBBS ( 25. února 2017 20:12 )

Kdokoliv se spojí s tou zrůdou Merkel by měl viset!!!

Zobrazit celou diskusi