Od začátku roku evidují hygienici 24 nakažených. Loni jich bylo 448. Tři nové případy jsou v Brně a tři na Blanensku. „Všichni nakažení byli v kontaktu s dřívějšími nemocnými a dalo se očekávat, že se u nich nemoc rozvine. Všechno jsou to rodinní příslušníci nakažených,“ uvedla ředitelka protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle ní trvají také opatření na dvou školách v Brně, kde se objevili nemocní jednotlivci. Hygienikům se tak podařilo zabránit šíření nákazy jak ve školách, tak v jiných kolektivech. Jedno z opatření bude nyní končit, další potrvá ještě do března. Hygienici provedli opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nakaženými. Díky tomu zabránili jejich onemocnění.

Naopak čhřipková epidemie na jihu Moravy je na ústupu. „Pokles je znatelný, a proto jsme vydali doporučení k odvolání zákazu návštěv,“ uvedla Ciupek. Nemocnice už na doporučení hygieniků reagují. „Po více než šesti týdnech Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně ruší od neděle zákaz návštěv. Přesto prosíme příbuzné a návštěvy pacientů, pokud mají kašel, rýmu nebo teplotu, aby svou návštěvu odložili a zajistili pacientům brzké uzdravení a návrat do domácího ošetření," sdělila mluvčí nemocnice Petra Veselá. Od soboty zruší zákaz i hodonínská nemocnice, navštěvovat pacienty už je možné i v Kyjově na Hodonínsku.

Výraznější problémy se žloutenkou začali hygienici registrovat loni. Tehdy týdně přibývalo 20 až 30 nakažených. Mnoho jich bylo v Brně. Celkem bylo za loňský rok 448 nakažených na jižní Moravě, což byla polovina z celkového počtu lidí se žloutenkou v celé zemi. Žloutenka se projevuje zvýšenou teplotou, bolestí svalů a kloubů, nevolností a zežloutnutím očního bělma a kůže.

Fotogalerie
5 fotografií