Debatu pořádají iniciátorky projektu Hovory o historii Jitka Neradová a Michaela Šédová Nestuneaková. Také ony promluví o církvi za dob komunismu a aktuálním výročí Charty 77.

„Nechceme se životem jen bezhlavě řítit, chceme se zastavit, pobavit se, něco dozvědět, prostě pobejt. Pojďme se tedy lehce intelektuálně osvěžit. A protože i v historii se stále objevují nové skutečnosti, dopřejme si společně nových poznatků, vzájemně si rozšíříme obzory a zkusíme hledat dosud neobjevenou odpověď na otázku, co je historie a co je pravda v historii,“ popsaly Jitka a Michaela.

Jejich cílem je vylepšit pověst historii, kterou hodně lidí vnímá jako školní nudu, jež je pouze o letopočtech.

„Dějiny jsou pro nás úžasným dobrodružstvím, které potvrzuje naše krédo, že všechno je jinak. Navíc ctíme Santayanovu myšlenku, že kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat, proto se snažíme poznat co nejvíce,“ vysvětlily Jitka a Michaela.

V diskuzích také vystupují vzdělaní historikové, pedagogové či filozofové. V knihovně gymnázia se 22. února jako host představí biskup Václav Malý.

„Historie díky vědomostem a prezentaci našich hostů ožívá a přináší nejen nové poznatky, ale i poučení pro současnost. A vůbec to není žádná nuda. Přijďte se přesvědčit sami,“ zvou organizátorky Hovorů o historii.

Fotogalerie
3 fotografie