Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Potápějící se TOP 09: Vyrazí Kalouskově straně na pomoc Pospíšil?

Autor: simao - 
28. ledna 2017
13:50

Europoslanec Jiří Pospíšil je čas od času skloňován jako jeden z těch, kdo by mohl pomoci TOP 09 u voličů a od propadu preferencí. Sám však upozorňuje, že ve straně není a na její vnitřní fungování nemá vliv. A aby prý byl zcela korektní, na půdu EU se dostal za TOP 09 i Starosty. Nepřišlo by mu proto nyní fér, kdyby měl do jedné z těchto dvou stran po dobu mandátu vstupovat. Hledání „nového Schwarzenberga“ v TOP 09 pokračuje.

TOP 09 povede letos do volební bitvy o křesla v Poslanecké sněmovně poprvé Miroslav Kalousek. Krajské volby straně příliš nevyšly, o to víc upírá pozornost k boji o poslanecká křesla.

Bez Karla Schwarzenberga nebude, kníže na kandidátce chybět nechce. Poměry ve straně se však změnily. Schwarzenberg se od posledních voleb posunul do pozice čestného předsedy a Topce vládne Miroslav Kalousek. Jenže tandem Schwarzenberg-Kalousek byl vyváženější, než Kalousek-Ženíšek, který vede Topku nyní, upozorňují politologové. 

„Jedním řešením by bylo, kdyby za TOP 09 vystupovala i jiná výrazná figura, než je Miroslav Kalousek. Tak, jako to bylo, když byl v tandemu se Schwarzenbergem. Zdá se, že srovnatelně silnou a třeba v některých ohledech důvěryhodnější figuru, která by dokázala přitáhnout pozornost tak, jako on, TOP 09 nemá,“ řekl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek.

Kalousek: Osobností máme řadu

Sám Kalousek připouští, že je nyní první „na ráně“ především on. „Že je na předsedu nasvícený nejsilnější reflektor, to je asi pravda,“ řekl Blesk.cz. TOP 09 však podle něj disponuje poměrně širokým týmem a především „celou řadou vynikajících osobností, jak politiků, tak odborníků“.

Otázkou však také je, nakolik účinně Topka spolupracuje např. se svými europoslanci, kteří nemají špatné renomé. I politolog Jelínek si myslí, že by TOP 09 mohla využívat lépe svých mužů z Bruselu – ať už to je Jiří Pospíšil nebo Luděk Niedermayer, kteří členy strany nejsou.

Pomoci by jí to výrazněji mohlo, protože v domácí politice srovnatelně výrazné tváře nemá, míní Jelínek. „Je tady dost početná skupina lidí, kteří dlouhodobě fandí Jiřímu Pospíšilovi jako politické osobnosti, a pan Niedermayer je nezpochybnitelná autorita v ekonomice a jeho politické angažmá by musela uvítat každá politická strana, se kterou by byl ochotný se spojit. Ale tam já vidím jako problém, že ani pan Pospíšil, ani pan Niedermayer se sami příliš k TOP 09 nehlásí,“ poznamenal Jelínek.

Pospíšil: Spolupracuji s Topkou i Starosty

Jelínkova slova dokládá opatrný přístup Pospíšila. Ten poukázal i na jinou věc – „rozvod“ TOP 09 a STAN. „Jsem v Evropském parlamentu za TOP 09 a Starosty, obě strany stejně, aby to bylo korektní. Tím, že se rozdělily, je to pro mě složitější. Ale chci svou pozici dodržet, obě strany považuji za své partnery stejným způsobem,“ řekl Blesk.cz Pospíšil.

Ohledně svých případných ambicí ve vedení Topky říká, že takové ambice nemá. A vstup do jedné z těchto stran by během svého mandátu nepovažoval za férový.

„Nijak se nepodílím na vnitrostranickém životu TOP 09, nejsem jejím členem, jsem za TOP 09 a Starosty v Evropském parlamentu a naplňuji volební program, za který jsem byl zvolen. Jsem nestraník, který spolupracuje s TOP 09 a stejně jako spolupracuji s TOP 09, tak stejně tak spolupracuji se STAN. Vstoupit do jedné z těchto stran teď nepovažuji za korektní,“ říká.

„Kritizovat chyby Babiše a Zemana je správné“

I proto nechce Topce dávat „knížecí rady“ z Bruselu, názor na dění kolem strany a její potíže však má. „TOP 09 měla vyvodit větší odpovědnost ze špatného výsledku v krajských volbách. Žádnou odpovědnost nevyvodila, to se dle mého názoru nyní projevuje. Měla by se snažit oslovit nějaké zajímavé, nezávislé osobnosti pro parlamentní volby. Pak by ještě mohla mít šanci uspět,“ míní Pospíšil.

S bruselským odstupem vnímá Pospíšil, někdejší člen ODS (se kterou se však nerozešel v nejlepším) i možná témata pro Topku, jak nalákat voliče a předložit jim i něco jiného než ostrou kritiku volební konkurence či hlavy státu.

„Kritika opoziční strany je legitimní, navíc kritizují chyby a problémy spojené s Milošem Zemanem i Andrejem Babišem, to je správné. Na druhou stranu pouze s kritikou nevystačíte. Je na TOP 09, aby zanalyzovala, jaká témata jejich voliče lákají,“ poznamenává Pospíšil.

Co se témat týče, mluví jen v obecné rovině. Přes média Topce radit nechce. U středopravé strany by to podle exministra spravedlnosti Pospíšila měla být témata týkající se právního státu, svobody, justice, ale i ekonomická témata související s výší daní.

„Klíčové téma pro mě osobně je právě svoboda. Nabízet takový program, který bude akcentovat malý stát, který bude méně zasahovat do svobod jednotlivce, než činí stát v představách ČSSD. Tato levicová vláda, vedená sociální demokracií, přijala celou řadu opatření, kterými zasahuje do autonomní sféry občanů. To by měla TOP 09 nejen kritizovat, ale i navrhovat alternativní řešení,“ říká Pospíšil.

Svou vlastní budoucnost zatím neřeší. „Já mám v Evropském parlamentu ještě dvouapůlletý mandát. A česká politika se strašně mění. V tuto chvíli uvažuji jen o tom, jak mandát co nejlépe vykonávat. Toto je ještě předčasné, rozhodovat se budu až ke konci mandátu. Já potřebuji, aby moje práce v politice měla smysl, ne proto, aby mě to živilo,“ dodává Pospíšil.

Politolog o sázce na mladé: Nesmí se chovat jako staří bafuňáři

Aktuální programová konference TOP 09 personální otázky neřeší, od toho bude až listopadový volební sjezd. Do budoucna se však zajisté bude řešit i to, jak velká by v Topce měla být sázka na mladé, jako jsou Markéta Adamová či Dominik Feri.

„Pomáhá to v zásadě každé politické straně, když dokáže představit mladé tváře. Ale ty mladé tváře se nesmí tvářit jako staré tváře. Ne vždy je to otázka věku, spíš je to otázka určitého přístupu. Znám spoustu mladých politiků na levici i pravici, kteří mají zvyklosti jako staří partajní bafuňáři. Věk není zárukou,“ upozorňuje politolog Jelínek.

Třeba místopředsedkyně Adamová má dle něj rezervy a nedokázala zatím úplně zúročit svůj vklad, který je v jejím věku. Přesto by se TOP 09 mohlo dařit oslovovat mladší voliče, míní Jelínek. Že však věk nemusí hrát roli, o tom může svědčit i to, že Karel Schwarzenberg chce nadále kandidovat za TOP 09 a dostat se do Sněmovny i v příštích volbách.

„Bojím se, že už je to taková spíše znouzecnost. Karel Schwarzenberg toho hodně dal české politice a zaslouží si v ní pobývat tak dlouho, jak bude chtít, ale myslím si, že dnes chce ve Sněmovně zůstat proto, aby pomohl přihrát TOP 09 nějaké hlasy. Je otázka, jestli jeho tvář a jméno bude ještě zabírat tak, jako v předminulých či minulých volbách,“ říká Jelínek.

Schwarzenberg byl přitom jedním z těch, na kterého „letěli“ v minulosti právě mladí voliči – dnes ale coby čestný předseda strany tolik vidět není a s tím šel do ústraní i jeho švih a sarkasmus, míní Jelínek. Schwarzenbergův přínos v letošních volbách tak může být ve výsledku menší, než on sám očekává, dodává politolog.

Pospíšil se zúčastnil duelu ve Studiu Blesk:

Video  Ovčáček vs. Pospíšil o Trumpovi: Má se Česko bát kvůli lásce Trumpa k Rusku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 30. ledna 2017 10:27 )

byvaly student plzenske pravni si musi drbat karieristickou kebuli a tazat se: kam jsem to vlezl? hochu neboj! jiz si financne zajisteny od sve mecenasky medkove.....

sportak ( 28. ledna 2017 23:38 )

Tak Zeman na Hradě skončí, to je pro mnohé tady pech. Já mu v tom fandím, nemocný penzista patří do penze, jako Čuba.

sportak ( 28. ledna 2017 23:35 )

Polib si vog.te, úchyl jseš ty.

deep_ass_flsting ( 28. ledna 2017 22:04 )

Že ty se vždycky v mém příspěvku najdeš, buzolíne!

deep_ass_flsting ( 28. ledna 2017 21:04 )

Slušný člověk není úchyl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa