Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Učitelku vyhodili za sexuální obtěžování: Hlídat děti při sprchování po mně chtěli rodiče, hájí se

Autor: ČTK - 
10. ledna 2017
13:30

Učitelka Vanda F., která dostala výpověď ze školy v Tršicích na Olomoucku kvůli podezření ze sexuálního obtěžování prvňáčků na škole v přírodě, v úterý u olomouckého okresního soudu řekla, že ji o přímý dozor na hygienu dětí žádali rodiče. Zdůvodnění výpovědi považuje za urážlivé. Na školu podala žalobu, kterou se soud znovu zabýval. Za učitelku se postavili rodiče dětí. Po výpovědi v Tršicích učitelka přešla do školy v sousedních Doloplazech, kam za ní začala dojíždět polovina žáků její původní třídy.

Spornou výpověď ředitel školy odůvodnil tím, že učitelka na pobytu nezvládla roli zdravotníka. Podle něj se učitelka opakovaně zavírala v koupelně s chlapci první třídy pod záminkou kontroly mytí a kontroly intimních partií. „Je to pro mě urážlivé, tyto informace nejsou pravdivé,“ uvedla učitelka. U soudu vypověděla, že ji o přímý dozor a kontrolu hygieny dětí žádali samotní rodiče. Každého chlapce si brala prý do koupelny zvlášť, kvůli malému prostoru, a na jeho mytí včetně intimních partií dohlížela. Podle vedení školy je však nepřípustné, že učitelka po chlapcích při mytí požadovala, aby si důkladně umyli i genitálie.

Učitelka uvedla, že žádné stížnosti od chlapců, ale ani od samotných kolegů po návratu nezaznamenala, o to větší šok byla pro ní schůzka u ředitele, kde ji prý kolegyně napadly s tím, že špatně pracovala jako zdravotník a kritizovaly i její způsob kontroly hygieny dětí. „Cílem schůzky bylo mě totálně zničit a donutit mě podepsat dohodu o odchodu ze školy,“ uvedla učitelka. Návrh dohody měl prý již ředitel přichystán. Učitelka to odmítla, okamžité ukončení pracovního poměru poté obdržela v červnu.

U soudu dnes vypovídali bývalí kolegové žalobkyně. Jeden z nich u soudu připustil, že výpověď byla pro učitelku připravena ještě předtím, než se mohla k celé věci vyjádřit. Svědčila i jedna z maminek, postup učitelky schválila. Sama se prý s učitelkou domluvila, že na její dítě bude dohlížet i při mytí, a nikdo z rodičů prý k postupu učitelky připomínky neměl. „My jsme tam jako rodiče nebyli a je v pořádku, že nás zastoupila,“ dodala žena.

Ředitel Jaromír Vachutka dnes novinářům řekl, že si za svým postupem stojí a nedomnívá se, že by v kauze udělal chybu. Kromě výpovědi podal na učitelku také trestní oznámení, žalobci jej však odložili s tím, že nic nenasvědčuje spáchání trestného činu. Ředitel ustál i protest rodičů, kteří sepsali proti jeho setrvání ve funkci petici, a na škole zůstává. Pro jeho odvolání nejsou podle starostky Tršic Leony Stejskalové zákonné důvody.

Učitelka se chce do tršické školy podle svých slov vrátit zpět i s ohledem na děti, které za ní musejí do Doloplaz dojíždět. K soudu ji dnes přišlo podpořit i několik rodičů dětí. Jednání soudkyně Jaroslava Jechová odročila na 22. února.

w.mojko ( 10. ledna 2017 19:42 )

ubohé argumenty školy...

hanka666 ( 10. ledna 2017 17:59 )

ředitel si ptáka myje kvartálně, tak si myslí, že je to úchylné, sám je úchyl, prase jedno nemyté.

poter ( 10. ledna 2017 14:22 )

To je opravdu Kocourkov)snad aspoň soud bude mít rozum....

308win ( 10. ledna 2017 14:21 )

V našem Kocurkově už se nedivím ničemu. Slušný a pracovitý člověk je smýkán po soudech a je hned označen za devi... a Kobyla si odejde za tr.č. jen s podmínkou. Velebnosti du bleit!!!!!!!

fosilie ( 10. ledna 2017 14:21 )

 U pana ředitele platí 100% tně,že od vola nemohu chtít víc,než hovězí maso!Co na to školský odbor okresu?Bude čekat na volby až vypadne starostka a po ní ředitel?!To člověk žasne co se může dít v tomto absurdistánu!Kolik blbů je v pozicích?!'

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání