Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na krabičce cigaret umírám já! K Čechovi se přidal i Němec a Rakušan

Autor: Kristýna Beránková - 
4. října 2016
05:01

Skandál s fotkou umírajícího pacienta na krabičce cigaret, která měla odradit kuřáky od škodlivého zlozvyku, hýbe celou Evropou. Kromě montéra Pavla Vrány (53) z Bučovic se ozvali další dva. V muži na obrázku se poznal Němec Harald Molter (54) a za svého muže Franze (†59) ho považuje Rakušanka Johanna Wegerer.

Montérovi Pavlu Vránovi z Bučovic na Vyškovsku se už kvůli fotce na cigaretách ozvaly stovky lidí. Vyděšení kamarádi mu prý volají, jestli je naživu. Muž si myslí, že ho takto vyfotili v českobudějovické nemocnici, kde byl operován po úrazu hlavy. „Podle mého ta fotka musela vzniknout v Budějovicích, když jsem byl napojený na přístroje a hadičky,“ řekl Nedělnímu Blesku.

Úplně jiného názoru je ale Němec Harald Molter. „Jsem si na 99,9 procenta jistý, že ten obrázek vznikl před patnácti lety v Homburgu na univerzitní klinice. Tam mi operovali nádor,“ prohlásil pro deník Bild a dodal, že už se kvůli údajnému zneužití své podoby obrátil i na právníka.

Německý deník přitom přidal ještě třetí případ. Podle rakouské vdovy Johanny Wegerer je na snímku její zemřelý manžel Franz...

Autoři varování: K fotce máme práva

Za varováním na cigaretách stojí Evropská komise v oblasti zdravotní a potravinové bezpečnosti. Její mluvčí Aikaterini Apostola připustila, že se skutečně několik Evropanů »poznalo« v nebožákovi na krabičce, jde prý ale jen o jejich iluzi.

„Můžeme potvrdit, že jsme přijali několik nároků od lidí z různých zemí tvrdících, že jsou zobrazeni s respirátorem v ústech,“ uvedla Apostola a ujišťuje, že ve skutečnosti jde o snímky, k nimž mají autorská práva. Totožnost osoby na snímku tvůrci znají, ale chrání její soukromí.

zumisiva ( 5. října 2016 20:14 )

Nie nieje to ani jeden z nich.Čo ak ho niekto neopravnene nafotil bez suhlasu. Dufam ,ze pravda vyjde najavo.Možno to bude prave Slovenska nemocnica,ktorá povolila fotiť umierajúceho človeka.Budeme prekvapený.

lubosbeyr ( 4. října 2016 12:53 )

Podle toho jakou máš gramatiku a jak píšeš,už ti asi umřel mozek.

pajato73 ( 4. října 2016 12:52 )

takova hloupost.... je na prvni pohled videt, ze to neni on. Forensicka Veda to dokaze... ma uplne jine usi, zaklad vlasu a kosti v obliceji. Oni chcou zase jen vytriskat penize.... hajzlici....

sores ( 4. října 2016 12:04 )

V USA by dostal několik mega za urážku na cti od toho kdo si to dovolil. V našem buranově dostane prd.

catherin4 ( 4. října 2016 11:30 )

Nie je to ani jeden z nich. Tie fotky majú iste z fotobanky, kde sú odfotení ľudia čo sú za to platení, tí tie fotky predajú na komerčné účely a teda s týmto súhlasia. Tak sa to bežne robí, nikto by sa nezakrádal po nemocniciach s foťákom v ruke aby fotil náhodne ležiacich naozajstných pacientov, to je chorá myšlienka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání