Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Montér z Bučovic se poznal na krabičce cigaret: Je to on? Názor odborníka!

Autor: František Prachař - 
10. října 2016
11:25

Montér Pavel Vrána (53) z Bučovic je vzteky bez sebe. V umírajícím“ muži z fotky na krabičce od cigaret, která má varovat před škodlivými účinky kouření, totiž poznal sám sebe. Podle něj musela fotka vzniknout v českobudějovické nemocnici, kde mu před lety zachránili život po pádu ze střechy.

Jak se pan Vrána přezdívaný též Havran sám svěřil, 29. února 2004 dodělával střechu na benzince, když pod ním praskla vaznice a on spadl ze šesti metrů. Při hrůzném pádu na beton mu praskla lebka a tehdy se podruhé narodil v nemocnici v Českých Budějovicích, kde ležel tři měsíce, než ho převezli do Vyškova.

Zatímco tehdy byl tamnímu personálu vděčný za záchranu života, teď jim nemůže přijít na jméno kvůli záhadnému snímku na krabičce od cigaret. „Podle mého ta fotka musela vzniknout v Budějovicích, když jsem byl na hadičkách a přístrojích. Do Vyškova na doléčení mě převezli už jenom s hadicí v krku, abych mohl líp dýchat, a i tu mi tam poměrně brzo vyndali,“ míní montér, který nyní trpí tím, jak mu každý volá s tím, že ho na fotce poznal. Někteří mají strach, že se mu něco stalo, jiní se mu vysmívají. „Kam přijdu, tam si ze mě dělají šoufky a někteří si opravdu mysleli, že jsem už umřel, “ kroutí hlavou Vrána.

Mluvčí českobudějovické nemocnice, kde měla fotka prý vzniknout, se s žádostí Nedělního Blesku o prověření celé záležitosti obrátila na generálního ředitele a slíbila věc urychleně řešit. „…Bohužel v roce, kdy měl pán u nás ležet, bylo v nemocnici jiné vedení a zřejmě platila i jiná pravidla než dnes, takže vše musíme dohledat,“ dodala mluvčí Ivana Kerlesová.

Vedení Nemocnice České Budějovice, a. s., zastoupené pod její oficiální odpovědí předsedou představenstva MUDr. Břetislavem Shonem, se vyjádřilo 21. září. Rezolutně však odmítlo, že by snímek »muže z krabičky cigaret« vznikl u nich. „Při fotografování či natáčení pacienta vždy vyžadujeme jeho písemný souhlas. Pokud jej pacient neprojeví nebo nemůže z důvodů bezvědomí poskytnout, k pořízení fotografických materiálů nemůže dojít,“ stojí ve stanovisku nemocnice. 

Obsáhlá je část odpovědi, věnovaná ošetřovatelské péči o pacienty. Říká se v ní mimo jiné, že ti, kdo jsou v bezvědomí a zaintubovaní, nikdy nesmí mít pod hlavou polštář, že endotracheální kanyla (na snímku z krabičky cigaret) je fixována náplastí a že tento způsob se v nemocnici v Budějovicích zásadně nepoužívá a nepoužíval – kanylu fixují tkalounem nebo pruhem obinadla. Důležitým faktem, svědčícím podle vedení nemocnice o tom, že fotografie nebyla pořízena u nich, je následující tvrzení – napojení na ventilační okruh je na snímku přes bakteriální filtr a jednoúčelové hadice.

„Tento způsob a typ napojení není a nebyl u nás nikdy používán,“ píše MUDr. Shon. Závěr stanoviska nemocnice je striktní a jednoznačný: „Na základě výše uvedené analýzy jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že osoba, která je vyobrazená na krabičce od cigaret, nemohla nikdy být hospitalizována v Nemocnici České Budějovice, a. s.“ 

Fotografie lidí, kteří doplatili na kouření, pocházejí podle sdělení ministerstva zemědělství od Evropské komise a ministerstvo jejich databázi pouze spravuje, nevytváří. „Jsou ve vysokém stupni rozlišení pro účely tisku a my je poskytujeme výrobcům a dovozcům tabákových výrobků nebo jejich sdružením na základě žádosti,“ sdělila redakci mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Dodala, že obrázková varování jsou rozdělena do tří skupin, stanovených vyhláškou o tabákových výrobcích – první skupina se použije pro období od 7. 9. 2016 do 31. prosince 2017.

V následujících dvou letech se použije skupina 2 a 3 a pak se cyklus střídání opakuje. „Je zcela vyloučeno, že by snímky na krabičkách cigaret pocházely od nás. Jsou výhradně záležitostí Evropské komise,“ zdůraznila mluvčí Ježková. 

Anežka Macháčková, asistentka české eurokomisařky Věry Jourové, Nedělnímu Blesku zprostředkovala kontakt na Aikaterini Apostoly, mluvčí Evropské komise v oblasti zdravotní a potravinové bezpečnosti. „Můžeme potvrdit, že jsme přijali několik nároků od lidí z různých zemí, tvrdících, že jsou zobrazeni s respirátorem v ústech. Zdůrazňuji, že úzkostlivě dbáme na pořizování podobných snímků a máme všechna povolení od těch, kteří na nich jsou... Jejich identitu ale prozradit nemůžeme na základě zákona o právu na soukromí,“ sdělila mluvčí Nedělnímu Blesku.

Nedělní Blesk požádal o spolupráci předního českého forenzního antropologa, dlouholetého soudního znalce. K dispozici měl jak snímek z krabičky cigaret, tak i fotografii Pavla Vrány z pátku 30. září. Protože už je antropolog na odpočinku, požádal o anonymitu.

Uvedl: „Na pátečním snímku jsou vidět zvláštní znaky, které totožnost mužů nepotvrzují. Jedná se o pigmentové skvrny pod spodním víčkem levého oka, dále vějířovité laterální vrásky vybíhající od levého koutku levého oka a dále dichotomizace (rozvětvení) levé nasolabiální rýhy distálním směrem, viditelné na porovnávací fotografii. Vyvstává ovšem otázka, do jaké míry budou porovnávané znaky na snímku muže na krabičce průkazné pro jeho značnou rozrastrovanost, která může klamat.“

Antropolog připomněl, že udělal na základě předložených snímků jen identifikaci. To, že pana Vránu spousta lidí poznala, označil za fakt rekognice, který – při neprůkazné identifikaci – většinou soud přijme jako závažný argument. 

Pan Vrána na právníky nemá. Když se vykřesal z nejhoršího, chtěl – protože opravdu nevěděl, zda bude žít tak jako dosud – mít čistý stůl. „Prodal jsem barák a všechny blízké jsem podělil. Oběma dětem jsem pořídil byty v Brně, sbalil jsem si to, co mi zůstalo, a teď jsem na úřadu práce a na ubytovně,“ bilancuje. Nezbývá mu než doufat, že se jeho záležitosti ujme právník, který nebude chtít okamžitě peníze, ale se kterým se dohodne na procentech z vysouzeného (možného) odškodnění. „Nic jiného asi dělat nemůžu. Budu čekat, snad se někdo ozve,“ doufá »muž z krabičky cigaret«.

gogr ( 10. října 2016 17:34 )

Antropolog na odpočinku nechť dál odpočívá, ty skvrny tam jsou vidět. I kdyby nebyly tak za ty roky mohou zmizet a vrásky berou změny.

krakenken ( 10. října 2016 13:28 )

A co povlečení, používalo se v té nemocnici? Stačí porovnat nějaké staré fotky.

stellastella ( 10. října 2016 12:57 )

Podle vrásek to není pán, který se k fotkám hlásí

jana ( 10. října 2016 11:57 )

Dcera mé známé, která pracuje na LDN jako sestra má plný mobil fotek lidí kteří nemohli ani vědět, že si je tahle "hodná sestřička" fotila. Baví se nad nimi s kamarády, kteří jsou ochotni se dívat a komentovat to. Fotky jsou to strašné. Ti lidé jsou bezmocní, často ve stavu, kdy o sobě vůbec nevědí. Při představě, že jednou si bude někdo takto fotit moje rodiče nebo mě, je mi zle. Takže já vím, že se to prostě děje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání