Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ať Babiš skončí v dozorčí radě své firmy, chce Sobotka. Ne, řekl vicepremiér

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
 (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: bru/ČTK - 
31. srpna 2016
16:48

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce, aby vicepremiér Andrej Babiš (ANO) skončil v dozorčí radě své německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH. Požadavek plánuje ministerský předseda přednést na dnešní koaliční radě. Podle Sobotky Babiš nerespektuje zákon o střetu zájmů a nahrává opozici. Babiš už dříve odmítl, že by svým angažmá porušoval zákon.

Neměli bychom zbytečně nahrávat opozici a připadá mi logické, že by člen vlády měl respektovat zákon o střetu zájmů. Pan Babiš by měl odejít z této funkce v dozorčí radě německé firmy,“ řekl novinářům po jednání vlády Sobotka.

Babiš už dříve v médiích řekl, že podle právní analýzy, kterou má, může tuto funkci zastávat. Argumentoval také tím, že se jednání orgánu z časových důvodů neúčastní. Dnes byl zařazením tématu na koaliční radu překvapen. „Pan premiér má starost o moje členství v dozorčí radě v německé firmě, i když to ví už dávno,“ poznamenal během jednání vlády.

Podle Sobotky je ale interpretace zákona o střetu zájmů jiná. „Jak já čtu zákon o střetu zájmů, tak ten říká, že člen vlády by neměl být člen dozorčí rady podnikající právnické osoby. Všichni lidé jsou si rovni, všichni by měli respektovat zákon. Nikdo z členů vlády kromě ministra financí není členem žádného orgánu obchodní společnosti,“ řekl Sobotka.

Faltýnek: Babiš odchod neplánuje

Šéf ANO Babiš podle místopředsedy hnutí Faltýnka na koaliční radě odmítl vyhovět výzvě premiéra, aby skončil v dozorčí radě své německé chemičky.

Babiš do svého majetkového oznámení za loňský rok napsal, že za působení v dozorčí radě své německé firmy dostal odměnu zhruba 4200 eur (asi 114 000 korun).

VladimirSedovsky ( 1. září 2016 13:52 )

Od počátku je Babišův vstup do politiky pevně svázaný s jeho byznysem, to je přece jasné. Jinak by neměl problém se svých firem vzdát. Mohl by se pak naplno věnovat pouze politice. Místo toho si pořídil média a jde do toho pěkně zostra.

VladimirSedovsky ( 1. září 2016 13:19 )

Opravdu si už nedokážu představit, co by se muselo stát, aby Sobotka dostal odvahu Babiše odvolat. Babiš otevřeně přiznává, že porušuje zákon a tady to stále nikomu nevadí. Vždyť Babiš evidentně porušuje zákony naší země. Nechápu, na co premiér čeká a proč nevyvodí jasné závěry. Takhle skutečně riskuje pověst celé ČR.

joudajoudovy ( 1. září 2016 08:32 )

pane sobotko, pouze dalsi populizmus pred volbami a podpora ceske zavisti. bohuzel si sam nabihate na vidle.... a co vasi soukmenovci v dozorcich radach a ti co podnikaji a cerpaji statni i eu dotace nebo ti, kteri porusili zakon a nebyli potrestani? o vasem prehmatu s OKD a volebnich nedodrzenych slibech neni nutne jiz hovorit. kdyz metr, tak na vsechny, pak vase vyzva bude veru uprimna!!! bohuzel, teple trafiky se tezko opousti a hlasat moudra z teplych sesli je pokrytecke a z oblasti scifi. to si socani stale mysli, ze jsme mlcici, slepe a hluche ovce?

freecooIin_zika ( 31. srpna 2016 22:01 )

Přesně tak.

hejhej ( 31. srpna 2016 19:51 )

Jak dlouho je Babiš v dozorčí radě ?? Sobotka začal před volbama plivat jedovaté sliny myslí si, že mu to pomůže ? Lidé nezapomínají: slibované cirkevní restituce, prodej OKD a bytů největšímu zloději Bakalovi, přidávání si na platech v tisících , především podraz na české občany z přivandrovalci a nehájení zájmů občanů ČR před zlotřilci z EU. A že Sobotkovi nevadí, že hejtman Hašek "sedí" snad na 20 postech a nechává si ode všech platit nehorázné částky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa