Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deset mrtvých a 120 tisíc lidí v nouzi. Rozsáhlé záplavy i požáry sužují USA

Autor: bud, ČTK - 
17. srpna 2016
07:30

Kvůli nově se šířícímu lesnímu požáru na jihu Kalifornie nařídily úřady evakuaci 82 tisíc lidí. Naopak další z ohňů zuřící na severu nejlidnatějšího amerického státu se hasičům podařilo zčásti dostat pod kontrolu. Policie navíc zadržela muže podezřelého z úmyslného založení ohně. Na druhé straně Ameriky zase řádí záplavy, dostaly do potíží desítky tisíc lidí.

Nejnebezpečnějším z několika požárů sužujících Kalifornii se stal ten v oblasti San Bernardina, kvůli němuž dostaly podle mluvčího Erika Sherwina příkaz k opuštění svých obydlí lidé v celkem 34 tisíc domácnostech. Požár šířící se od lokality Cajon Pass se během necelého dne od vypuknutí rychle rozrostl na více než 36 kilometrů čtverečních a přibližně sedmi stovkám nasazených hasičů se nedaří živel zkrotit.

Desítky zničených domů

Další z požárů, který dosud v severní části Kalifornie zničil 175 domů, se přestal rozšiřovat a hasičům se jej podařilo dostat pod kontrolu z více než třetiny. Úřady proto povolily návrat velké části ze 4000 obyvatel oblasti kolem jezera Lower Lake, kterým dříve nařídily evakuaci.

Police zadržela čtyřicetiletého muže podezřelého ze založení tohoto požáru, který může mít podle policistů prsty i ve vzniku několika předchozích požárů v okrese Lake.

Kalifornii devastují rychle se šířící lesní požáry. Kalifornii devastují rychle se šířící lesní požáry. | ČTK, EPA, Reuters, Profimedia

Louisiana pod vodou

Jihu amerického státu Louisiana od minulého pátku zase trápí záplavy. Kvůli nim zemřelo nejméně deset lidí a poškozeno bylo na 40 tisíc domů. Ve 12 okresech státu byl vyhlášen stav nouze.

Nejvíce zasažen je zřejmě okres Livingston, kde bylo podle prvních odhadů zničeno 75 procent všech domů. Podle mluvčí místní policie postupně vysychají silnice a pomoc začíná nabývat podoby zásobování.

Na jihu USA řádí záplavy, desítky tisíc lidí v nouzi. Na jihu USA řádí záplavy, desítky tisíc lidí v nouzi. | Reuters

Louisianský guvernér John Edwards na tiskové konferenci řekl, že neví, zda údaje, které mají nyní úřady o nezvěstných, jsou správné. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) dostala 40 tisíc žádostí o pomoc. Podle Edwardse je v útulcích ještě kolem 8000 lidí, ale údaje se neustále mění, protože mnozí odcházejí, zatímco noví se hlásí.

Voda sice na mnoha místech opadá, jinde ale podle úřadů stále hrozí nebezpečí. Hladiny řek a potoků jsou vysoko jižně od města Baton Rouge a lidé se tam snaží chránit domy za pomoci pytlů s pískem. V okrese Ascension začíná stoupající voda zaplavovat městečka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi