Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmy se ženou do vesmíru: Láká je těžba na Měsíci i komerční lety

Autor: bru - 
6. srpna 2016
12:17

Dovolená na Měsíci? Brzo možná už realita. První společnost se totiž rozhoupala ke komerčnímu letu. Firma Moon Express dostala i povolení od úřadů a určila tak už i datum odletu – ze země se odlepí v druhé polovině příštího roku.

Hnacím motorem pro rychlý odlet do vesmíru je i soutěž Lunar X Prize, do které je zapojen i Google a s ním i dalších 15 partnerů, upozorňují Lidové noviny. Vítězi, kterému se podaří úspěšně přistát na Měsíci, vyplatí neuvěřitelných 20 milionů dolarů.

O lidské posádce ale zatím není řeč. Modul, který zamíří na Měsíc, ponese třeba kameru, která by měla přenášet na YouTube.com veřejně dostupné přenosy. Kromě toho má raketa za úkol pořídit fotografie a nasbírat vzorky.

Lidstvo ženou do vesmíru peníze

Peníze ale lidi do kosmu ženou i z jiného důvodu. Tím jsou obrovské zásoby nerostného bohatství, které se mají ukrývat právě na Měsíci. Jejich hodnota? Podle odhadů biliony dolarů. Největším pokladem by mělo být helium 3, které by se v budoucnu mohlo stát novým palivem.

Překážkou komerčnímu bádání ve vesmíru jsou ale zákony. Na jejich změnu čeká třeba společnost SpaceX, ta plánuje v roce 2018 odletět na Mars.

Podívejte se na úžasné snímky Měsíce:

agfor ( 6. srpna 2016 14:01 )

Tak honem, Tykači, Bakalo či Bureši, ať vám při plundrování měsíce neujede vlak. Zemi českou jste již okradli o všechno.

Zobrazit celou diskusi