Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Clintonová boj o Bílý dům vzala. Trumpa peskovala i za zeď proti migrantům

Autor: ČTK, tmp - 
29. července 2016
07:10

Adeptka o post americké prezidentky Hillary Clintonová (68) na sjezdu demokratů přijala kandidaturu. A zdůraznila, že Amerika, čelící problémům doma i v cizině, potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha, zatímco její republikánský soupeř Donald Trump podle ní jen šíří strach z budoucnosti a snaží se Američany rozdělit.

Clintonová se na sjezdu ve Filadelfii stala jako první žena v amerických dějinách prezidentskou kandidátkou velké politické strany. Tedy v boji o Bílý dům.

„Amerika potřebuje každého z vás,“ řekla Hillary Clintonová na sjezdu demokratů v projevu, ve kterém přijala svou nominaci na americkou prezidentku „s odhodláním a bezmeznou důvěrou“ v Ameriku. „Budu prezidentkou demokratů, republikánů i nezávislých,“ slíbila a zdůraznila, že „společně budeme silnější“.

Okamžik pravdy pro USA

Ucházela se tak i o přívržence svého poraženého soupeře o demokratickou nominaci Bernieho Sanderse, který ji na sněmu podpořil, podobně jako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, první dáma Michelle Obamová a další řečníci.

Spojené státy se podle Clintonové nacházejí v „okamžiku pravdy“ a mají co do činění s „odhodlanými nepřáteli, kteří musí být poraženi“. „Nebude to snadné, ale věřte mi, že vyhrajeme,“ řekla.

„Nebudu stavět zdi“

Za svou prioritu označila vytváření nových pracovních míst. „Nebudeme stavět zeď. Místo ní vybudujeme ekonomiku, v níž ti, kteří touží po dobře placené práci, ji najdou,“ řekla v narážce na Trumpův plán oddělit USA od Mexika zdí proti nelegální migraci.

Její projev, kterým sjezd vyvrcholil a který agentura Reuters označila za nejvýznamnější v pětadvacetileté dráze političky, delegáti mnohokrát přerušovali potleskem i skandováním „Hillary, Hillary!“

Video Clintonová přijala kandidaturu a zaútočila na Trumpa - Reuters
Video se připravuje ...

Clintonová způsobila ničení a terorismus, hájí se Trump

Na kritiku Clintonové záhy odpověděl Donald Trump, který na bývalé první dámě nenechal niť suchou. „Představou Hillary je svět bez hranic, kde pracující lidé nemají žádný vliv, žádná pracovní místa, žádnou bezpečnost,“ napsal Trump s tím, že Clintonová nikdy nepřistoupí k reformě Wall Streetu, finančního centra země. „Wall Street ji vlastní,“ dodal.

Clintonovou podle miliardáře všude kam vstoupí, provází korupce a zkáza. „Její války na Blízkém východě rozpoutaly ničení, terorismus a šíření Islámského státu do celého světa,“ je přesvědčený Trump. „Náš způsob života je ohrožen radikálním islámem a Hillary Clintonová se ani nepřinutí, aby tato slova vyslovila,“ dodal.

Podívejte se, jak se volí prezident USA:

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

buaft ( 29. července 2016 17:21 )

Klon zdaněk chaloupka se vzteká, tak máš trefu!

cestr ( 29. července 2016 12:33 )

To se ti nepovedlo . Je mladší jak Zeman a Trump.

cestr ( 29. července 2016 11:49 )

Ona je jedna velmoc?

cestr ( 29. července 2016 11:08 )

Bohužel, Česko a Evropa je vždy závislá jak se jí bude dařit podle vůdců velmocí. tak co to zase plácáš.

moiaza ( 29. července 2016 10:56 )

 Cirkus jménem "Americké volby" vůbec nesleduji a žvásty kolem dokola nečtu. Nežiji v Americe. Proto je mi naprosto jedno, který šašek bude stát v čele USA. Doporučoval bych Ruuduzvostravy. To by bylo terno.

Zobrazit celou diskusi