Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Clintonová dává v průzkumech Trumpovi na frak: Vede o 13 procent

Clintonová v průzkumu vede nad Trumpem o 13 procentních bodů.
Clintonová v průzkumu vede nad Trumpem o 13 procentních bodů.  (Autor: EPA/Reuters/Blesk.cz)
6. července 2016
06:59

Předpokládaná demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Hillary Clintonová oproti závěru června zvýšila svůj náskok nad republikánským rivalem Donaldem Trumpem o 13 procentních bodů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Reuters/Ipsos. Volby se uskuteční 8. listopadu.

Clintonovou by podle sondáže volilo 46 procent oslovených, zatímco realitního magnáta by upřednostnilo 33 procent respondentů. Zbytek by pak nepodpořil žádného z kandidátů.

V předchozím průzkumu někdejší první dáma USA a bývalá ministryně zahraničí vedla nad Trumpem o devět procentních bodů. Náskok si mezi rozhodnutými voliči i přes skandál s používáním osobního e-mailového účtu v úřadu ministryně udržuje po většinu roku, od května je její vedení na poměrně stálé úrovni. Naopak Trump postupně o přízeň přichází kvůli nejednotné podpoře předních republikánských činitelů i kvůli kontroverzním výrokům.

 

Ve srovnání s neúspěšným republikánským kandidátem Mittem Romneym a s jeho podporou z počátku července 2012 zaostává Trump mezi rozhodnutými voliči o deset procentních bodů.

Poslední průzkum, kterého se zúčastnilo 1441 dospělých Američanů, rovněž ukázal, že takřka polovina respondentů chce volit Clintonovou proto, aby se do Bílého domu nedostal Trump. S postoji demokratky pak souhlasí 39 procent dotázaných a 13 procent uvedlo, že jim je sympatická.

majojo ( 6. července 2016 11:07 )

A teď si představ, kdyby to vyyhrál kníže. Mimochodem, šlechtické tituly byly Masarykem zrušeny. Jestli to někomu neuniklo,jsme furt eště republika. Krásný titul hlavy státu: Kníže prezident.... Kníže by snad jako prezident páchal jiné ostudy, než jako ty, co doposud předvedl?

majojo ( 6. července 2016 10:58 )

Hilary, moc se neraduj, Trump tě převálcuje. Ne že by to tedy bylo dobře.

ohrazenice ( 6. července 2016 10:55 )

Aby to neskončilo jako odchod VB z EU. Všechen cenzurovaný tisk a TV s ČRo vůbec nepochybovaly o tom že VB zůstane v EU. Jestli to jsou průzkumy jako v ČR kde nad tím dohlíží sám populista Sobotka tak je jasné kdo bude prezidentem. jenom nechápu proč USA nařídily svým ovcím v ČR favorizovat Clinttonovou.

ivoadler ( 6. července 2016 10:28 )

Na Trumpův slovník není Amerika připravená. Žije v zajetí demokratických iluzí a Clintonová to ví. Proto jí podkuřuje. No, krokem vpřed bude, že prezidentem bude ženská. Zase jedno tabu padne. Ani Americe, ani světu to neprospěje.

1pravda1 ( 6. července 2016 10:15 )

Vytáhli její nejlepší fotku a jeho nejhorší, tak se dělá správná manipulace s lidmi. A přitom každý ví, že ta ženská jde přes mrtvoly a Obama je na její straně. Je to tvrdá a bezcitná ženská, však víme, jak to ve světě negativně dotáhly USA, když byla ministryní zahraničí a Obama prezidentem.

Zobrazit celou diskusi