Okolí hlavního nádraží patří v Praze k jedněm z nejnebezpečnějších míst. Narazíte tu na nespočet bezdomovců, »feťáků« a mírně řečeno pochybných existencí. Projít ve večerních hodinách parkem přezdívaným „Sherwood“ je tak spíše pro odvážlivce nebo dobré běžce. Ke všemu zmíněnému dříve nepochybně patřily i prostitutky. Ty tu dnes ale budete hledat většinou marně.

Blízký park je lemován mnoha bezdomovci.
Autor: Tadeáš Provazník

Postupem času se situace lepšila. Nejhorší byla v časech těsně po revoluci. Dnes je ale situace zcela odlišná. „Za první polovinu letošního roku bylo strážníky na území městské části Praha 1 a 2 zjištěno 22 případů nabízení a poskytování sexuálních služeb na veřejných prostranstvích,“ říká pro Blesk.cz mluvčí městské policie Irena Seifertová. To se týká ale ve větší části mužských prostitutů.

Prostitutky pouze mimopražské

Většina žen se přesunula do takzvaných privátů a ty, co se nabízejí na ulici, jsou většinou narkomanky. „Na území městské části Praha 2 se ojediněle vyskytují prostitutky z řad narkomanek, a to v bezprostředním okolí Karlova náměstí, u Novoměstské radnice a také před kostelem sv. Ignáce z Loyoly,“ popisuje Seifertová a dodává: „V současné době dávají prostitutky před pouliční prostitucí přednost privátům.“

Prostitutky z veřejnosti zmizely - služby nabízejí hlavně na privátech.
Autor: Blesk.cz

Ojediněle se zde snaží poskytovat své služby nové, převážně mimopražské prostitutky. „Na hlavním nádraží se v současné době pouliční prostituce ze strany žen nevyskytuje,“ pokračuje Seifertová.

V současné době dávají totiž prostitutky před pouliční prostitucí přednost privátům. „Ve srovnání s minulostí se v současnosti tyto osoby v uvedené lokalitě vyskytují v mnohem menším počtu a nepravidelně,“ dodává nakonec Seifertová.

Fotogalerie
13 fotografií