„U většiny žen je tato kariéra výsledkem racionálního rozhodnutí,“ řekla Hana Malinová z R-R. Většina žen si tuto práci vybere sama a zhruba pětinu z nich potom k ní přivede kamarádka. Z průzkumu zároveň vyplývá, že průměrný věk prostitutek dosahuje 25,4 roku. Často důvodem jejich rozhodnutí k práci v »sexuálním průmyslu« bývá tíživá životní situace, kdy je opustí partner, zůstanou jim dluhy, jsou samoživitelky nebo přišly o zaměstnání a nedaří se jim sehnat nové.

V Praze pracují v »sexbyznysu« převážně bezdětné ženy na rozdíl od menších regionů

Průzkumu se účastnily převážně Češky a z menší části i Slovenky. Skoro desetinu z nich představovaly vysokoškolačky a čtvrtinu tvořily ženy se základním vzděláním. Z průzkumu dále vyplynulo, že ženy pracující v Praze ve velkých klubech jsou převážně bezdětné, na rozdíl od žen, které žijí v regionech, věnují se sexbyznysu v privátech a mají děti. „Výzkum ukázal, že po sedmi letech nastává moment, kdy ženy s prací chtějí skončit. Cítí vyhoření, často mají psychický blok nebo bývají »okoukané«,“ dodává Malinová.

Prostitutkami bývají často i vysokoškolačky, které se ocitnou v nesnadné životní situaci.
Autor: Blesk - Ivana Baierová Žáková

Sexuální pracovnice si také postěžovaly na velmi časté urážky, nadávky, ponižování, ale i fyzické násilí či nucení k nechráněnému sexu, přičemž pachatelem bývá ve většině případů zákazník. Na policii se ale obrátí jen sedm procent z dotazovaných. Často si stěžují na špatný přístup policistů a ten je odradí znovu případ oznámit. Většina žen v sexbyznysu nepracuje pod vlastním jménem, ale pod přezdívkou z důvodu osobní ochrany. „Ženy věnují více energie ochraně své identity než svému bezpečí, společenské stigma je víc ohrožuje než facka,“ dodala Malinová.

Řešením »sexbyznysu« v Praze by mohlo být uznání prostituce jako způsobu obživy

Podle expertek z R-R by mohlo být řešením situace uznání prostituce jako způsobu obživy a profesionální služby a stanovení tak podmínek, které bezpečnou práci umožní. Nezbytné potom je i stíhání a následné odsouzení pachatelů násilí na prostitutkách.

V zahraničí mají dva způsoby přístupu k prostituci. V Česku se ani experti prozatím neshodli

Česká republika právní úpravu prostituce nemá. Již před dvěma roky pražský magistrát provedl návrh zákona o regulaci, který ale stále leží ve Sněmovně. Proti této předloze se však postavila rada vlády pro rovnost žen a mužů. Zahraničí se může pyšnit dvěma přístupy k problematice prostituce. První sexbyznys legalizuje jako práci, naopak druhý tuto práci vnímá jako násilí a postihuje zákazníky. V Česku se na řešení tohoto problému prozatím neshodli ani experti.