Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po vyšetření podepiš: Lékaři vyvěsí v ordinacích petice, aby dostali přidáno

Autor: Tomáš Polák - 
24. července 2016
06:20

Před více než čtyřmi měsíci Česká lékařská komora zveřejnila varování, že za stávajících podmínek financování zdravotnictví není schopna garantovat bezpečnost péče. Otevřeným dopisem premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) vyzvala vládu k tomu, aby připravila realistický plán pro řešení krize ve zdravotnictví. Podle komory se ale za čtyři měsíce nic nezměnilo, a tak přistoupila k petici, kterou za první týden podepsalo bezmála tisíc lidí.

Podle České lékařské komory je české zdravotnictví dlouhodobě v personální a ekonomické krizi. „Slušná úroveň české medicíny je dosahována pouze díky obětavé, ale špatně placené práci lékařů, zdravotních sester a dalších zdravotníků. Navíc se tak děje za soustavného porušování zákonů, vyhlášek a dalších právních předpisů,“ píše se v petici.

Za osm dní elektronickou verzi petice podepsalo 814 lidí, převážně lékařů. Pro komoru je to další krok kampaně na zvýšení objemu peněz ve zdravotnictví. Zároveň s peticí prezident České lékařské komory vyzval samotné lékaře, aby o stavu zdravotnictví sami informovali své pacienty. „Každý z nás by měl začít přímo komunikovat se svými pacienty. Individuálním kontaktem, s využitím své lékařské autority, tak můžeme oslovit i ty pacienty, kterým jsou počítače, internet nebo Facebook cizí,“ napsal Kubek lékařům.

Ten zároveň lékařům radí, aby si podpisový arch a informační plakát pověsili ve svých čekárnách nebo ordinacích. „A pak už stačí jen začít sbírat podpisy,“ dodává prezident. Podle něj se od odeslání otevřeného dopisu premiéru Sobotkovi, ve kterém komora vyzývá vládu k tomu, aby představila realistický plán pro řešení krize ve zdravotnictví, prakticky nic nezměnilo.

Video  Studio Blesk Milan Kubek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vláda: Peníze stačí

Přitom na jednání květnové koalice se vláda dohodla na desetiprocentním zvýšení platů zdravotníků. „Ministerstvo financí je ochotno dát za státní pojištěnce dvě miliardy, takže rezort dostane navíc jedenáct miliard. Na desetiprocentní navýšení stačí šest miliard,“ uvedl tehdy ministr financí Andrej Babiš (ANO) po schůzce. „Pokud jde o zvýšení o deset procent, koalice je na tom fakticky už dohodnutá, i když jsme to zatím nepotvrdili formálním usnesením vlády,“ řekl Sobotka.

Právě to kritizuje komora. „Kroky, které byly učiněny, jsou zcela nekonkrétní a nedávají žádné záruky,“ řekl Blesk.cz její mluvčí Michal Sojka. „Zatím není nástroj, jak podle nás nedostačující navýšení dostat do zdravotnických zařízení a k samotným zdravotníkům,“ dodal Sojka. Ten zpochybňuje také tvrzení šéfa státní kasy, že na růst mezd o 10 % stačí pouze šest miliard. Ty budou totiž potřeba i jinde. „Aby to nedopadlo tak, že díky tomu, že se budou navyšovat platy v nemocnicích, se například nebudou zvyšovat peníze pro soukromé ambulance,“ dodal mluvčí.



hejhej ( 24. července 2016 19:55 )

Kubek to nemá v hlavě v pořádku, je ještě horší než Engel, který taky používal pacienty jako rukojmí. Chudáci doktoři, pokud toho blba poslechnou a budou petici dávat k podpisu, tak si něco nepěkného uslyší od pacientů.

briana ( 24. července 2016 12:56 )

 Nezapomenu jak jsem přijela do nemocnice do Přerova na urgent se zlámanou nohou. Doktor na*sra*ný nepříjemný a za to by chtěli přidat ???

fouk.si ( 24. července 2016 12:32 )

Kubek je teda komik nic nepodepíšu. Doktoři nejsou jediní kteří by potřebovali přidat to za prvé a neznám doktora který by byl chudák.

sores ( 24. července 2016 11:52 )

 Až zvýší důchody z 9tisíc alespoň na 13 tisíc a prodavačkám platy pak můžou zvýšit platy i Dr. Kdybych neměla manžela tak zhebnu hlady z důchodu 9 tis. 6,5 tisíc stojí bydlení a 2,5 tis. mám na celý měsíc na jídlo, ošacení, obuv, léky a jiné nutné výdaje. Dá se to zvládnout jedině včetně manželovo důchodu a i tak počítáme každou kačku!!! tak ať jdou Dr. už do pr.d.ele ohledně Kč.

hejhej ( 24. července 2016 10:46 )

Pan Koubek si může petici strčit do pr......

Zobrazit celou diskusi