Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokus o puč v Turecku: 15. července se bude připomínat Den mučedníků, oznámil Erdogan

Autor: ČTK - 
22. července 2016
07:02

Turci si budou 15. červenec, tedy den, kdy část armády zahájila neúspěšný pokus o státní převrat, napříště připomínat jako Den mučedníků. Na tiskové konferenci v Ankaře to dnes v noci uvedl prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Nadcházející generace nikdy nezapomenou hrdiny boje za demokracii,“ uvedl Erdogan, podle kterého při zmařeném pokusu o puč zahynulo 246 lidí. Do bilance však nezapočítal mrtvé na straně pučistů. Zranění utrpělo 2185 lidí, převážně civilistů.

Podle tureckého prezidenta je důležité se nadále bránit proti „nejzáludnějšímu a nejpodlejšímu pokusu o puč v dějinách tureckého lidu“. Turky proto vyzval, aby dál drželi „demokratické hlídky“. V ulicích a na náměstích mají občané země podle Erdogana demonstrovat do té doby, „než naše země tuto těžkou fázi zcela překoná“.

Tisíce Turků ve čtvrtek večer vyšly do ulic Istanbulu, aby podpořily prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a protestovaly proti zmařenému pokusu o vojenský převrat z minulého týdne. Informovala o tom agentura AFP.

Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

Lidé s tureckými vlajkami se sešli na mostu přes Bosporský průliv, který spojuje asijskou a evropskou část největšího tureckého města. „Naši mučedníci jsou nesmrtelní, náš národ nelze rozdělit,“ skandovali podle agentury AP někteří z demonstrantů. Podle agentury AFP na demonstraci dohlíželo velké množství příslušníků bezpečnostních složek.

Most přes Bospor se stal v noci z minulého pátku na sobotu jedním z míst nejkrvavějších střetů vojáků s civilisty. Pučisté most jako jednu z hlavních komunikací v Istanbulu na počátku pokusu o převrat obsadili, mimo jiné pomocí tanků.

steelheart ( 22. července 2016 08:58 )

ano, mučedníci jsou ti, které pozatýkal! šmejd

Zobrazit celou diskusi