Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rusové varují před hrou Pokémon GO: Neztrácejte zdravý rozum, nebuďte závislí

Autor: ČTK, Mii - 
19. července 2016
13:09

Populární hra Pokémon GO dorazila tento týden i do Ruska. Pravoslavná církev okamžitě vydala varování, aby věřící neztráceli zdravý rozum. Mluvčí moskevského patriarchátu v úterý na tiskové konferenci uvedl, že hra může vyvolat sociální problémy a způsobit chorobnou závislost. Rusy před hrou varoval i hlavní cenzurní orgán.

Hra, určená pro chytrá mobilní zařízení, pracuje s rozšířenou realitou a GPS. Postavičky z populární herní a televizní série jsou rozmístěny na různých místech v reálném světě a úkolem hráčů je pokémony „chytit“, což znamená fyzicky s telefonem dojít na příslušné stanoviště. O víkendu se hra rozšířila do řady evropských zemí včetně Česka, Rakouska, Polska nebo Ruska. V Japonsku, domovině pokémonů, hra přitom ještě oficiálně nevyšla. 

Vachtang Kipšidze, mluvčí moskevského patriarchátu, vyzval ruské hráče, aby se chovali slušně a při hře nenarušovali soukromý život spoluobčanů. „Doufám, že hráčům zůstal dostatek zdravého rozumu, aby ctili zájmy okolních lidí,“ řekl mluvčí. Hra navíc může podle něj způsobit závislost a poškodit „lidskou osobnost v její celistvosti“.

Varování před hrou vydal i hlavní ruský cenzurní orgán Roskomnadzor. Podle jeho prohlášení se v zemi šíří falešné a zavirované verze Pokémon GO, vyskytly se ale prý navíc případy, kdy byli hráči podvodně vylákáni do nastražených pastí. „Buďte bdělí, občas vzhlédněte od svých telefonů a informujte své blízké o místě, kde se nacházíte,“ doporučil ruským občanům Roskomnadzor. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi