Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokémon Go jako hrozba. Pokoutná verze nové hry vám může zavirovat mobil

Autor: ČTK, Mii - 
14. července 2016
14:45

Hře Pokémon Go propadli se zbytkem světa i Češi. Jenže novinka zatím v Česku ani na Slovensku oficiálně nevyšla, a tak si ji uživatelé stahují z neoficiálních zdrojů. Právě ty mohou obsahovat nebezpečný malware, tedy například viry nebo tzv. trojské koně. Ve čtvrteční tiskové zprávě na to upozornila izraelská firma Check Point Software Technologies, která je zaměřená na internetovou bezpečnost. 

Hra využívá takzvanou rozšířenou realitu, propojuje virtuální svět s realitou a umožňuje na reálných místech prostřednictvím mobilních telefonů chytat postavičky Pokémonů. Zatím vyšla oficiálně jen v pěti zemích.

„Originální hru je zatím možné stáhnout na Google Play a Apple App Store pouze v USA, Austrálii, Novém Zélandu, v Německu nebo v Británii,“ uvedl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point Software Technologies. Rozšíření na další země se nicméně připravuje.

„Řada lidí proto aplikaci stahuje a instaluje z neoficiálních zdrojů a přesně na to čekají i kyberzločinci, kteří se snaží ke hře přibalit i malware. Uživatel si tak sice užívá hraní, ale škodlivý kód na pozadí může krást citlivá data nebo uživatele špehovat,“ uvedla dále v tiskové zprávě firma, jež se zabývá i vývojem antivirových programů.

Firma na internet zároveň umístila video, ve kterém demonstruje, jakým způsobem se škodlivý program může do mobilního telefonu při instalaci neověřeného obsahu dostat. Podívejte se:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi