Vy už to děláte podesáté, co vás žene dělat pořád ten samý festival?
„My ho děláme, protože to chtějí lidi. My jsme začali tím, že naši hodnotitelé, kteří hodnotí restaurace, říkali, že by si rádi »sáhli« na ty restaurace, popovídali si s těmi kuchaři, takže jsme jako první začali ten festival v Česku dělat. Mě osobně nic tak moc nežene, ale lidi to chtějí a píšou nám.“

Podle čeho vzniká program?
„Program bývá kolikrát ovlivněn zážitky, které nám píšou. Že by chtěli japonskou, kreolskou, čínskou kuchyni. Na jednu stranu nás inspirují názory veřejnosti a na druhou stranu se snažíme dávat i nějakou výchovnou vložku. Že se naučíte čepovat pivo nebo ochutnáte jídlo, které jste v životě nejedl. Nebo že se dá kombinovat červené víno s čokoládou…“

Co je hlavním tématem letos?
„My se hodně držíme našeho hesla - nejezte, nepijte a nežijte blbě, a to téma se snažíme dostat nejenom do toho, že vybíráme nejlepší restaurace ze všech okruhů, ale vedle toho máme zvláštní sekci Taste Waste (wasted od slova plýtvání), kde dáváme prostor společnostem souvisejícím s gastronomií, ale nevydělávají tolik peněz.“

Co si pod tím máme představit?
„Je tu třeba firma prodávající potraviny bez obalu nebo výrobci přepuštěného másla ghí, které je zdravé a vůbec se nepoužívá. Nebo společnost, která učí lidi vyrábět na sídlišti kompost, kam dávají žížaly, a jejich produkt dávají jako humus do květináčů.“

Ale to není úplně nové…
„To jsou takové jakoby staronovinky. My to nechceme pokaždé úplně měnit. Je to náš trend, který kdybych zúžil do jedné věty: Chceme, aby lidi, když jedí to výborné jídlo, aby si uvědomili, že je tu spousta těch, kteří nemají na jídlo a mají hlad. Je tedy potřeba neplýtvat a nezničit naši planetu.“

Takže to vzniklo z vaší vlastní životní filozofie?
„Ano. Nerad plýtvám a rád jím strašně úžasný a dobrý jídla.“

Slibujete si, že to někoho chytne, nebo s jakou vizí to tu děláte?
„Především mladé lidi to hrozně zajímá, inspirují mě, přicházejí s novými nápady. Především mladí vnímají, že tady budou žít dalších 40-50 let a nechtějí být ve vydrancované planetě. Zájem u nich je velký.“

Jaké jídlo byste tu doporučil bezpodmínečně ochutnat?
„To je těžká otázka. Všechno, co tu je, nám a mně musí chutnat, ale udělal bych dva extrémy. Ochutnal bych argentinské maso restaurace Gran Fierro, kde pečou celé krávy. Pak dělají nejlepší umíchaný tatarák v republice na stánku Angus Farm. A aby to nebylo o masu, tak je tu Etnosvět s vegetariánským jídlem přes celý svět.“

Je něco, co jste neochutnal a je to tady?
„Třeba jsem neochutnal ještě frozen yoghurt a zmrzlinu z husích jater.“

A chcete ji ochutnat?
„Ano, zkusím ji. Měl jsem zmrzlinu z parmazánu, vína, ale z jater ne.“


Kdy: 27. května až 29.května
Otevřeno: sobota 12:00 až 21:00, neděle 12:00 až 20:00
Kde: Pražský hrad – Královská zahrada a Míčovna
Vstupné: 500 Kč – 200 Kč vstup a balíček 10 grandů (kuponů) na jídlo (lze přikoupit víc)

Fotogalerie
6 fotografií