Panovnice do klání vyslala několik ořů z královských stájí a jeden z nich, Barber’s Shop, zvítězil v jezdecké přehlídce. Potěšení jí nezkalila ani skutečnost, že výhru asi moc neužije. Tesco totiž není na seznamu firem, u nichž si královský palác objednává zboží, poznamenal list The Guardian.

Británie dnes zahájila sérii akcí na počest významného královnina výročí, které vyvrcholí v neděli. Začít se mělo jezdeckou soutěží už ve středu, ale déšť a promáčený terén přiměly pořadatele k jednodennímu odkladu. Obavy, že nepříznivé počasí potrvá i dnes, se nenaplnily. Naopak, na oslavenkyni a její hosty dnes vykouklo sluníčko.

Celovečerní akce s více než 1500 účastníky zahrnující hudební vystoupení a jezdeckou soutěž s 900 ušlechtilými zvířaty, pro něž má Alžběta od mládí slabost, se dnes podle médií vydařila a zcela odpovídala významu události. V rozlehlém parku hradu Windsor byly k vidění pozlacené královské kočáry, jízdní regimenty v historických uniformách, ale také třeba taneční skupiny z Afriky. Účast přijaly i herecké a hudební hvězdy, ať klasických či moderních žánrů.

Pořadatelé očekávali, že na windsorské panství dnes přijde až 10.000 lidí, poznamenává BBC.

Královna měla narozeniny už 21. dubna, oficiálně však jubileum oslaví až 10. června. V jiný než skutečný den své narozeniny poprvé oslavil už v roce 1748 král Jiří II. Od té doby se narození britských monarchů slaví většinou v červnu, kdy je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro přehlídku. Desátého června oslaví 95. narozeniny i Alžbětin manžel, princ Philip.

Fotogalerie
7 fotografií