Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo zahájení adventu bomba: Příbram ruší oslavu kvůli anonymu

Autor: sou - 
26. listopadu 2015
15:05

Příbram na doporučení Policie ČR ruší slavnostní zahájení adventu. Podle starosty města bylo rozhodnutí učiněno na základě anonymního sdělení, že by na náměstí T. G. Masaryka měla být umístěna bomba.

„Vedení města Příbram na doporučení Policie ČR rozhodlo z důvodu zvýšeného bezpečnostního rizika zrušit čtvrteční slavnostní zahájení adventu na nám. T. G. Masaryka," uvedl na oficiálních stránkách města Příbram tamní starosta Jindřich Vařeka.

Podle něj bylo toto rozhodnutí učiněno kvůli anonymnímu sdělení, že na náměstí má být bomba. „Vedení města žádá občany sdílet tuto informaci s co největším počtem spoluobčanů. Děkujeme za pomoc," dodal starosta.

O tom, zda bude zahájení adventu přesunuto na jiný den, nebo úplně zrušeno, zatím nebylo rozhodnuto. "Budeme to muset v pátek ráno probrat s vedením a domluvit se na dalším postupu," řekla mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Akce měla začínat ve 14:00, na programu byla mimo jiné vystoupení svatohorských trubačů, skupiny Argema, zpěvaček Marcely Holanové a Heleny Vondráčkové a ohňostroj. Krátce před začátkem akce ale policie obdržela oznámení o uložení bomby. „Výhrůžka měla formu anonymního dopisu,“ uvedla Schindlová. Náměstí bylo uzavřeno, zasahují na něm desítky policistů z pořádkové jednotky a psovodi se speciálně vycvičenými psy.

„Náměstí bude uzavřeno minimálně do 22:00, protože výhrůžka byla směřována nejdéle na tuto hodinu. Takže i kdybychom teď nic nenašli, tak to náměstí bude uzavřeno. Celá akce je zrušena, je zrušen i ohňostroj. Prohlížíme také budovy v okolí,“ uvedla Schindlová po 15:30.

Přípravy na letošní adventní akce poznamenaly tragické události ve světě, především teroristické útoky 13. listopadu v Paříži, které nepřežilo 130 lidí. Praha kvůli bezpečnostnímu riziku neoznámila čas slavnostního rozsvěcení vánočního stromu. V Kolíně se zase rozhodli, že nedělní rozsvícení stromu budou provázet zvýšená bezpečnostní opatření. Jakou budou mít podobu, vedení města neupřesnilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi