Slavné osobnosti se už pošesté vžily do pocitů pacientů s nemocí motýlích křídel, vzácnou chorobou kůže. „Pro letošní kalendář jsme zvolili zrcadlo a sklo, které evokuje křehkost pacientů. Když se rozbije a pořežeme se, tak se k nám dostaví i bolest, kterou lidé s nemocí musí také zažívat,“ svěřila fotografka Lucie Robinson.

Jitka Čvančarová (37): OHNIVÁ KRÁSKA

„S Olinkou jsme fotily loni, trávily jsme spolu opravdu hodně času. Letošní kalendář jsme se proto rozhodli věnovat právě jí,“ svěřila herečka s poukazem na nedávný skon asi nejslavnější české pacientky s nemocí motýlích křídel.

Jitka sama v rudých šatech neuvěřitelně prokoukla, samotného výbuchu skla a nádobky s rudou barvou se však z bezpečnostních důvodů nezúčastnila.

Jitka Čvančarová v kalendáři 12 plus 12
Autor: archiv Blesku, DEBRA

Simona Krainová (42): NAHÁ JEN NAOKO

„S Lucií Robinson spolupracuji dlouho, tak jsem do projektu šla, přestože jsem o nemoci nikdy před tím ani neslyšela a musela jsem si vše nastudovat,“ řekla modelka, která se fotila v tělovém prádle, takže vypadala jako nahá.

Simona Krainová v kalendáři 12 plus 12
Autor: archiv Blesku, DEBRA

Dan Bárta (45): MUŽ DVOU TVÁŘÍ

„Patřím v projektu už k takovému inventáři. Ambasadorka sdružení Jitka Čvančarová mě oslovila už na první kalendář a postupně se z toho vyvinula delší spolupráce,“ uvedl zpěvák. Před objektiv se postavil už popáté. Teď má díky zrcadlu dvě tváře.

Dan Bárta v kalendáři 12 plus 12
Autor: archiv Blesku, DEBRA

Aňa Geislerová (39): OSTRÁ JAKO BŘITVA

Sama se věnuje charitě, takže pro ni bylo samozřejmostí nechat se už potřetí vyfotit pro projekt 12 plus 12. Herečku by však v jednom z nejsložitějších kostýmů obsypaném rozlámanými kusy zrcadla, ve kterém prožila krušné chvilky, poznal jen málokdo.

Aňa Geislerová v kalendáři 12 plus 12
Autor: archiv Blesku, DEBRA

Radek Jaroš (51): PROMRZLÝ NA KOST

Jako první Čech vystoupil bez použití kyslíku na všech 14 osmitisícovek světa. Kvůli problémům s omrzlinami, které potom měl, čerpal sílu od pacientů DEBRY.

„Uvědomoval jsem si, že můj problém, i když byl svým způsobem velký, pomine, naučím se s ním žít a jít dál,“ řekl horolezec.

Radek Jaroš v kalendáři 12 plus 12
Autor: archiv Blesku, DEBRA

DEBRA

Kalendář (či diář) je možné zakoupit v e-shopu na stránkách www.12plus12.cz. Jeho koupí podpoříte přímo organizaci DEBRA.

Posláním neziskové organizace DEBRA ČR je zvyšovat kvalitu života lidí trpících vzácným vrozeným onemocněním kůže Epidermolysis bullosa congenita, tzv. nemocí motýlích křídel. Nemoc je bolestivá a může vést k invaliditě, znetvoření a předčasné smrti.

Projevuje se extrémně citlivou pokožkou, zranitelnou i tím nejlehčím kontaktem. Postihuje také oči, ústa, hrdlo a jiné vnitřní orgány. Zatím na ni nebyl objeven lék. Svou činností DEBRA ČR hájí zájmy takto nemocných pacientů a jejich rodin, poskytuje jim řadu služeb a podporu.

Srdce pro vás

Blesk spolupracuje s organizací DEBRA a věnuje se nemoci motýlích křídel po celý listopad v rámci charitativního projektu Blesk Srdce pro vás. Více na www.srdceprovas.cz

Fotogalerie
6 fotografií